Zagrebačka kreativna agencija "I to nije sve!" skupa s Klinikom za dječje bolesti Zagreb predstavila je rezultat suradnje na zajedničkom projektu snižavanja stresa kod djece na bolničkom liječenju.

Radi se o dječjem bolničkom krevetu, odnosno u ovom slučaju brodiću koji će djeci koja se nalaze na bolničkom liječenju olakšati boravak te utjecati na smanjenje razine stresa prilikom odlaska na dijagnostičke preglede ili operativne zahvate.

Suradnja je započela nakon uvida u razne znanstvene studije koje su otkrile da je veliki stresor kod djece na bolničkom liječenju upravo "putovanje u nepoznato".

Naime, djeca koja borave u bolnici smještena su u sobe kojima njihovi roditelji imaju pristup, no u trenutku kada dijete mora ići na dijagnostički pregled ili operativni zahvat, napušta se sigurno okruženje te dijete hodnicima i liftovima putuje u nepoznato te se razina stresa podiže, pogotovo kada se uzme u obzir i činjenica da roditelji u tom trenutku više nemaju mogućnost biti uz svoje dijete, već je s njima samo bolničko osoblje.

Galama i plač na hodnicima, nepoznata lica koja okružuju dijete, neshvaćanje situacije i u pojedinim situacijama ozbiljnost potencijalnog zahvata ili pregleda, udaljenost od roditelja i obitelji…Sve su to izrazito stresne situacije u kojima se djeca nalaze tijekom svojeg boravka u bolnici.

Posebno dizajniran i osmišljen krevet doskače ovim situacijama te uvelike pomaže djeci da se nose s navedenim situacijama kako samo djeca znaju – upotrebom mašte!

Brodić je posebno dizajniran za bolničke uvjete te prati gabarite standardnih kreveta, kako bi se s njim moglo manevrirati po bolničkim hodnicima, liftovima i sobama.

Također, prilikom dizajna vodilo se računa o svim ostalim aspektima upotrebe kreveta, te dizajn dozvoljava upotrebu svih potrebnih monitora, bolničkih aparata ili medicinskih instrumenata bez sigurnosnih rizika po zdravlje djeteta.

Osim praktične primjene, ovaj brodić svojim dizajnom uvlači dijete u svijet mašte koji je daleko od bolnice, te svojim dodacima (kormilo, propeler, prozori i vizualni elementi) odvlači pažnju od stresora koji djetetu uvelike utječu na podizanje razine stresa prilikom boravka na bolničkom liječenju.

Posebno dizajniran i osmišljen krevet doskače ovim situacijama te uvelike pomaže djeci da se nose s navedenim situacijama kako samo djeca znaju – upotrebom mašte.

Kad nam se agencija prvi put javila s idejom, bili smo oduševljeni. Brodić će sigurno pozitivno utjecati na snižavanje razine stresa kod djece te ćemo ga upotrebljavati u većini slučajeva za prijevoz djece iz soba na dijagnostičke preglede koji znaju biti invanzivni i stresni za djecu, pogotovo djecu manjeg uzrasta ističe doc.dr.sc. Iva Hojsak, zamjenica Ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Idejni začetnik projekta, Ozren Tabaković naglašava: Vjerujem da ćemo primjenom ovog kreveta prilikom bolničkog liječenja djece potaknuti bolnice na određene promjene. Osoblje Klaićeve uistinu budi nadu te pokazuje koliko su pojedinci u zdravstvenom sustavu progresivni u svojem razmišljanju i radu te me veseli što smo ovu suradnju realizirali upravo u Hrvatskoj. Naime, ovaj krevetić je prvi takav bolnički krevet na svijetu te će biti zanimljivo pratiti njegovu primjenu i u ostatku svijeta.

Slika nije dostupna Nakon podmornice, svemirski brod: Prizor iz Klaićeve bolnice koji će mališanima umanjiti strah

Kako bi svim bolnicama u Hrvatskoj, ali i svijetu, osigurali ovakve krevete, kreativna agencija "I to nije sve!" vlastiti jedinstveni dizajn, module, gabarite i mehaniku kreveta ustupit će svim zainteresiranim bolnicama na globalnoj razini u potpunosti bez naknade putem svojih internetskih stranica.

Krevet je rezultat suradnje zagrebačke kreativne agencije "I to nije sve!", koja ga je osmislila i dizajnirala, Klinike za dječje bolesti Zagreb te poduzeća Balboa, koje je krevet izradilo.

Projekt izgradnje ovog jedinstvenog kreveta započeo je 2020. godine u jeku pandemije bolesti COVID-19 u suradnji s osobljem iz Klaićeve – prof.dr.sc. Goranom Roićem (Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb), doc.dr.sc. Ivom Hojsak (zamjenica Ravnatelja) i Irenom Mršić Rimac (voditeljica Odjela za brigu o pacijentima).

Krevetić-brodić u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj Krevetić-brodić u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj (Foto: Zadovoljna.hr)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju