Nakon podmornice mjesto u Klaićevoj bolnici pronašao je i svemirski brod.

Liječnici i medicinsko osoblje bolnice svaki atom svoje energije fokusiraju na to da svojim malim pacijentima boravak u bolnici učine što manje traumatičnim.

Neki pregledi, poput magnetske rezonance i CT-a, iako bezbolni, mališanima su zastrašujući i teški zbog velikih, sivih uređaja kojima se zahvati provode. Upravo zbog tog razloga bolnica je ranije ove godine potražila pomoć kreativne marketinške agencije Izone s kojom su doskočili problemu tako što su uređaj magnetske rezonance oslikali u simpatičnu podmornicnu, a prostoriju u kojoj se nalazi u podmorje puno morskih životinja.

Marta Tuta - Sretni prijatelji (Bolnica Rebro, Odjel za dječju ORL) Šarenilo umjesto sivila: 11 umjetnica i umjetnika oslikalo zidove zagrebačkih bolnica

Novi izgled uređaja za magnetnu rezonanciju u Klaićevoj bolnici - 2 "Pravi heroji ove države": Prizor iz Klaićeve bolnice koji vraća optimizam
Oslikavanje prostorije i uređaja magnetske rezonance bio je pun pogodak! Djeca sada pristupaju pregledu s manje tjeskobe i straha, opuštenije i zainteresirano. Uređenje je dovelo čak do smanjenja korištenja opće anestezije na nekoj djeci, koja sada svojevoljno i svjesno ulaze u MR podmornicu. Novi projekt je oslikavanje prostorije i MR uređaja u veselu i razigranu svemirsku letjelicu.

Suradnja s bolnicom i rad na projektu jedan je od onih projekata koji ispunjavaju srce jer sve što radimo za bolnicu radimo volonterski, s ciljem da mališanima boravak u bolnici bude što ugodniji.

Super je saznanje da baš svatko od nas može pomoći na neki način, bez obzira na obrazovanje ili struku.
Mi pomažemo maštom, rekla je Eva Mladiček iz agencije Izone.


Zbog izvrsnog rezultata i pozitivnog utjecaja na pacijente bolnica i Izone odlučili su nastaviti projekt te je sada došao na red CT uređaj. Lansirali su ga u svemir!

Uređaj je pretvoren u svemirsku letjelicu, a cijela je prostorija postala svemirsko prostranstvo puno šarenih planeta, satelita, maglica i zvijezda. Pokazali smo djeci da nema granica i da je svemir nadohvat ruke, kaže Eva.

Za dizajn projekta bila je zadužena Marina Cumbo.

MRI podmornica bila je prvi projekt takve vrste na kojem smo puno naučili. Tehnička izvedba nije jednostavna i postoji puno sitnica i malih dijelova koje sve treba pripremiti da čine skladnu cjelinu.

Ipak, motivacije u ovakvim projektima nikada ne fali, pa to ne predstavlja neki problem. Svemirska letjelica kao naš drugi projekt nešto je kompliciranija jer smo, uz sam uređaj, oslikali i cijelu prostoriju u kojoj se nalazi. Pazili smo da sve bude veselo, razigrano i simpatično kako bi razvedrilo djecu u njihovim teškim trenucima,
izjavila je dizajnerica Marina.

Dašak čarolije u Klaićevoj bolnici - 2 Marina Cumbo i Eva Mladiček: Djevojke zaslužne za dašak čarolije u Klaićevoj bolnici

PROSTOR U KOJEM JE DJECI UGODNO I MANJE STRESNO

U novu medicinsku opremu u Klinici za dječje bolesti Zagreb uloženo je 55 milijuna kuna iz EU fondova.

Govoreći o CT uređaju koji je danas pušten u rad, ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić rekao je kako se radi o uređaju koji karakteriziraju vrlo velika brzina snimanja i minimalne doze ionizrajućeg zračenja, koji pruža vrhunsku kvalitetu prikaza gotovo svih dijelova tijela.

To je posebno bitno kod hitnih pacijenata, padova, neurotrauma glave, danas je bez takvog uređaja nemoguće imati ozbiljnu medicinu, kazao je Roić.

Postor u kojemu se nalazi novi CT, vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, prigodno je oslikan tako da djeci bude što ugodnije, kao što je to već napravljeno s uređajem za magentsku rezonancu (MR).

Polažemo pozornost na to da djetetu bude ugodno i što manje stresno, da to ne budu hladne mašine kojih se dijete uplaši. Kad dođu u takav prostor djeca se mogu lakše opustiti i suradljivija su, a jako nam je bitno da djeca iz bolnice izađu bez traume, rekao je Roić.

Osim novog CT-a, među opremom koja je u postupku nabave je i linearni akcelerator za Zavod za hematoonkologiju, tehnološki i softverski prilagođen potrebama radioterapije u dječjoj dobi.

Tehnološki će biti obnovljen i uređaj za MR te opremljene dvije nove kirurške sale koje će povećati protok pacijenata. (Hina/Ma.B.)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju