Kada se udruži nekoliko pojedinaca koje uz Božić vežu najljepše uspomene te čvrsto vjeruju u to da svakome djetetu treba pružiti najljepše moguće blagdane, posebice u vrijeme pandemije, nastaje hvale vrijedan projekt Priče Djeda Mraza.

Riječ je o projektu koji su pokrenuli Robert Veseljak, Krunoslav Čolo, Bernard Toplak i Dina Lacko. Okidač za ovu ideju bila je pandemija u kojoj trenutno živimo i činjenica što izostaju druženja djece s dobro im poznatim djedicom na adventskim sajmovima, u školama i vrtićima.

Željeli smo im ga približiti ovim projektom. Zato smo izradili mrežnu stranicu na kojoj će djeca moći gledati i slušati blagdanske video-priče koje će im ispričati Djed Mraz, odnosno Krunoslav Čolo, animator 2019. godine, prema izboru HTZ-a. Također smo pripremili i nekoliko animacija, Djedove personalizirane čestitke, galeriju za njihova pisma i crteže te osigurali mogućnost online susreta s Djedicom. Svakog tjedna objavljivat ćemo priče, Djed Mraz će pročitati nekoliko pisama i predstaviti najljepše dječje crteže, kažu nam.

Spomenuta pisma djeca mogu slati izravno putem mrežne stranice, ali i putem Rudolf Expresa, posebne blagdanske pošte Djeda Mraza čiji će sandučić biti postavljen na nekoliko lokacija gradova partnera, a za sada su u Varaždinu, Ivancu, Zaprešiću i Dugom Selu.

Božićne uspomene koje sada stvaraju, djeca će pamtiti i kada odrastu.

Kako nam kažu, reakcije djece, roditelja, baka, djedova, teta i stričeva nadmašile su sva njihova očekivanja, a kako se približava Božić, interes je sve veći. Kroz smijeh ističu da će se uskoro naći u slatkim mukama – kako objaviti sve pristigle radove.

No osim što su željeli djeci približiti duh Božića, ovime su utjecali i na razvijanje pisanog i likovnog izražavanja.

Najvažnija stvar u radu s djecom je pobuditi i potaknuti kreativnost. Kreativan se postaje kontinuiranim razvojem. Ako djecu potičemo kreativnim zadatcima, crtanjem, pisanjem i igrama, te ih kontinuirano tako usmjeravamo, ona će s vremenom postajati sve kreativnija. Najsnažniji motor kreativnosti je mašta, a ona se najlakše realizira crtanjem, slikanjem i pisanjem. Upravo zato i mi pozivamo djecu da zamišljaju, maštaju, crtaju i pišu. Želimo pobuditi njihovu kreativnost, kaže nam Robert Veseljak.

Tako će ujedno stvarati i uspomene kojih će se jednog dana rado prisjećati, a možda neke slične tradicije prenositi i na svoju djecu.

Svi smo se složili da su najdraže božićne i blagdanske uspomene vezane uz našu djecu i njihove doživljaje blagdana. Ima nešto čarobno u sceni kad vidiš vlastito dijete obasjano čarolijom blagdana. Kad se sjuri pod bor, odmotava poklone, a lice mu zrači osmijehom koji se ne može opisati. Tad je tvoje srce prepuno. To je nešto što pamtiš cijeli život, zaključuju ovi sjajni „tvorci“ Djeda Mraza.

Želite li da i vaše dijete napiše pismo Djedu Mrazu ili mu nešto nacrta, posjetite stranicu Priče Djeda Mraza. Božić je pred vratima.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju