Upaljene i bolne grudi muče mnoge mame koje doje. Do upaljenosti dolazi zbog prepunjenosti dojki, zastoja mlijeka, kvrga i sličnih problema povezanih s dojenjem, a tada može pomoći i jedan narodni lijek – listovi svježeg kupusa.

 

Dojenje može uzrokovati natečenost i bolne grudi, a olakšanje mamama može donijeti i jedan narodni lijek - stavljanje listova kupusa na grudi. Zapravo, mnoge mame preferiraju listove kupusa više od uobičajenih hladnih obloga jer su ugodniji i brže donose olakšanje.

Za ublažavanje upaljenih i bolnih grudi kod dojenja možete koristiti i bijeli i crveni kupus, ali kod crvenog kupusa postoji opasnost da će ostaviti mrlje na grudnjaku i odjeći

Kupus je slavan po svojem antiupalnom i antibakterijskom djelovanju pa se, primjerice, često koristi za ublažavanje bolnih, upaljenih zglobova, glavobolje i sličnih tegoba.

Oblozi od listova kupusa mogu se koristiti kod prepunjenosti dojki, prevelike proizvodnje mlijeka kad ne pomažu uobičajene mjere za smanjenje proizvodnje, kvrga uzrokovanih zastojem mlijeka i prestanka dojenja, odnosno skidanja bebe s dojke.

Istraživanja nisu uspjela dokazati da li neki određeni sastojak u kupusu ublažava bol i naticanje ili kupus pomaže zbog toga jer se listovi koriste kao hladni kompresor.

Prateći ove jednostavne korake majke koje doje ublažit će bol i nelagodu uzrokovane upaljenim dojkama:

1. Glavicu kupusa stavite u hladnjak. Možete koristiti i bijeli i crveni kupus, ali kod crvenog kupusa postoji opasnost da će ostaviti mrlje na grudnjaku i odjeći.

2. Kada se glavica kupusa ohladi, izvadite je iz hladnjaka, skinite vanjske listove kupusa i bacite ih. Zatim uzmite dva nova lista i vratite glavicu natrag u hladnjak kako bi bila spremna i ohlađena kada će vam trebati idući put.

3. Vodom iz pipe dobro operite otrgnuta dva lista kako biste isprali svu nečistoću.

4. Zatim izrežite stabljiku iz sredine svakog lista. Na taj način listovi neće prekrivati bradavice kada ih stavite na grudi te će ostati suhe.

5. Stavite listove na dojke i držite ih na mjestu isto kao što biste držači hladne obloge. Ili možete odjenuti grudnjak koji će listove držati na mjestu. Listove kupusa držite na grudima oko 20 minuta ili dok se ne ugriju, a zatim ih jednostavno bacite. Postupak ponovite po potrebi.

SAVJET: S prvim znakovima nestanka natečenosti i boli prestanite koristiti listove kupusa jer pretjerana uporaba može smanjiti proizvodnju mlijeka. No ako odvikavate bebu od dojenja, a još proizvodite mlijeko, onda je upotreba listova kupusa dobrodošla i nakon što su natečenost i bol nestali.

Kupus je odličan saveznik u mršavljenju, daje nam energiju i poboljšava zdravlje općenito. Isprobajte napitak od kupusa koji skida kilograme i vraća snagu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju