Dojenje je prirodan proces pa bi trebalo biti lako, zar ne? Ali isto kao što učimo voziti bicikl, tako i dojilje trebaju naučiti kako dojiti, kao i beba. Kako bi učenje bilo lakše, pronašli smo rješenja za 10 najvećih problema koji muče mame koje doje

PROBLEM 1: BOL KADA BEBA UZME DOJKU
Bolne bradavice normalna su pojava kada tek počnete dojiti, naročito ako prvi put dojite. No ako bol traje dulje od minute nakon što je beba uzela dojku, probajte promijeniti položaj.

Rješenje: Pokušajte da beba asimetrično uzme dojku, odnosno da bebina usta pokrivaju veći dio areole ispod bradavice, a ne iznad bradavice. Kako biste namjestili dijete, stavite svoj kažiprst u bebina usta kako bi pustila dojku.

Kako biste bebi lakše stavili prst i odvojili je od dojke, škakljajte joj bradu ili čekajte dok ne zijevne. Kada je dijete pravilno smješteno na dojku (prikazano u videu niže), tako da djetetova brada i nos dodiruju dojku, njegove usnice bit će raširene tako da ne možete vidjeti bradavicu ili dio donjeg dijela areole.

Ako je bebin položaj dobar, a i dalje osjećate bol, možda je problem u suhim bradavicama. U tom slučaju nosite komotniju odjeću i izbjegavajte se tuširati sapunom. Između dojenja grudi mažite kremama na bazi lanolina.



PROBLEM 2: ISPUCALE BRADAVICE

Ispucale bradavice mogu biti rezultat suhe kože, nepravilnog izdajanja ili, najčešće, nepravilnog položaja bebe dok doji. Tijekom prvog tjedna dojenja može se pojaviti iscjedak sa sukrvicom, ali to nije ništa zabrinjavajuće. Možda zvuči odbojno, ali taj iscjedak neće naškoditi bebi.

Bolne bradavice normalna su pojava kada tek počnete dojiti, naročito ako prvi put dojite. No ako bol traje dulje od minute nakon što je beba uzela dojku, probajte promijeniti položaj.

Rješenje: Provjerite bebin položaj – donji dio areole ispod bradavice trebao bi biti u bebinim ustima. Također, pokušajte dojiti češće i u kraćim intervalima. Što je beba manje gladna, to će nježnije sisati. Ispucale bradavice najbolje je prati samo vodom. Pokušajte i to da vam malo mlijeka ostane na bradavicama kako bi se osušilo poslije hranjenja jer mlijeko pomaže da se bradavice brže oporave.

Možete uzeti i blagi analgetik poput ibuprofena 30 minuta prije dojenja. Ako ništa od ovoga ne pomogne, kupite kremu na bazi lanolina posebno napravljenu za dojilje te koristite tvrde plastične štitnike za grudi koji se stavljaju u grudnjak.

PROBLEM 3: ZAČEPLJENI MLIJEČNI KANALI
Mliječni kanali začepe se jer mlijeko ne iscuri u potpunosti. Možete osjetiti tvrde kvržice na grudima ili bol na dodir te vidjeti crvenilo.

Ako se počnete osjećati kao da vas hvata groznica, to može biti znak infekcije i u tom slučaju morate otići liječniku. Najvažnije je da između dojenja nemate duge pauze jer se mlijeko mora često izdajati. Preuzak grudnjak također može uzrokovati začepljenost mliječnih kanala, a i stres nerijetko utječe na protok mlijeka.

Rješenje: Pokušajte se dobro odmoriti te zamolite partnera, obitelj, prijatelje da vam pomognu u obavljanju svakodnevnih dužnosti. Također, pomognite si stavljanjem toplih kompresa na grudi i masirajte ih kako biste potaknuli protok mlijeka. Začepljeni mliječni kanali ne štete bebi jer majčino mlijeko sadrži prirodne antibiotike.

PROBLEM 4: OTEŽANO CURENJE MLIJEKA
Kada mlijeko teže curi, bebi je teže pravilno uzeti dojku jer je ona tvrda i pruža joj nelagodan osjećaj.

Rješenje: Prije nego počnete dojiti dijete, pokušajte rukom iscijediti malu količinu mlijeka kako biste potaknuli njegov protok i omekšali grudi što će bebi olakšati primanje grudi u usta i pristup mlijeku. Što više dojite, to je manja mogućnost da će vam mlijeko teže curiti.

PROBLEM 5: MASTITIS

Mastitis je bakterijska infekcija u grudima koju prati simptomi nalik gripi, poput povišene tjelesne temperature i boli u grudima. Uobičajen je unutar prvih nekoliko tjedana nakon porođaja, a uzrokuju ga ispucala koža, začepljeni mliječni kanali i otežano curenje mlijeka.

Rješenje: Mastitis se liječi antibioticima, vrućim kompresama i, najvažnije, čestim izdajanjem. Koristite manualne pumpice za izdajanje, pazeći da su crvena, tvrda područja na grudima i dio oko njih omekšana. Sigurno je, štoviše preporučljivo, nastaviti dojiti kada imate mastitis. Probajte i narodni lijek za najbrže ublažavanje upaljenih i bolnih grudi.

PROBLEM 6: MLIJEČAC ILI SOOR
Riječ je o gljivičnoj infekciji u bebinim ustima, koja se može proširiti na majčine grudi. Uzrokuje neprekidan svrbež, bol i osip.

Rješenje: Liječnik će vam dati lijek protiv gljivica koji morate nanijeti na bradavice i u bebina usta. Ako se beba i mama ne liječe istovremeno, jedno drugome mogu prenijeti gljivice i tako produljiti liječenje.

Mastitis se liječi antibioticima, vrućim kompresama i, najvažnije, čestim izdajanjem. Sigurno je, štoviše preporučljivo, nastaviti dojiti kada imate mastitis.

PROBLEM 7: MALA KOLIČINA MLIJEKA
Ako liječnik nije zadovoljan napretkom bebe, odnosno njezinom kilažom, beba možda ne dobiva dovoljno mlijeka.

Rješenje: Često dojenje i izdajanje tijekom dana može pomoći u povećanju količine mlijeka. Iznenađujuće, konzumiranje većih količina tekućine i više kalorija raznovrsne hrane nije pokazalo da povećava proizvodnju mlijeka. Pročitajte i 10 najvećih mitova o dojenju u koje majke i dalje vjeruju.

Problem 8: Beba koja spava na grudima
Tijekom prvih mjeseci života beba najviše spava, pa je uobičajeno da zaspi dok doji. Hranjenje i povezanost s majkom bebu opuštaju i tako uspavljuju.

Rješenje: Bebi prvo dajte dojku koja je punija, a zatim je nakon kratkog vremena premjestite na drugu dojku. Kada primijetite da beba sporije siše i joj se zatvaraju oči, maknite je s dojke i pokušajte je stimulirati potičući je da se podrigne, škakljajući je po stopalima ili nježno joj pričajući dok joj trljate leđa, a zatim je stavite na drugu dojku. Kako beba raste, tako će dulje moći ostati budna, pa se nemojte uzrujavati.

PROBLEM 9: UVUČENE/RAVNE BRADAVICE

Jednostavan test pokazat će imate li ravne ili uvučene bradavice: palcem i kažiprstom nježno stisnite areolu – ako se bradavica uvuče umjesto da se isturi znači da imate imate bradavice zbog kojih će vam dojenje biti otežano.

Rješenje: Prije nego što bebu stavite na bradavicu, pumpicom potaknite curenje mlijeka, a između hranjenja nosite plastične štitnike za grudi. Kada vidite da imate dovoljno mlijeka, probajte koristiti štitnike za bradavice ako je bebi i dalje teško pravilno zahvatiti dojku.

PROBLEM 10: BOLAN/PREAKTIVAN PROTOK MLIJEKA
Neke majke zbog preaktivnog protoka mlijeka mogu osjećati bol u grudima nalik bockanju, a neke mogu osjetiti svrbež.

Rješenje: Ako osjećate kao da vas u grudima bodu stotine malih iglica, možda se radi o infekciji, gljivičnoj ili bakterijskoj. Ponekad se ova bol javlja kada proizvodite previše mlijeka. Pokušajte hraniti bebu dulje na jednoj dojci, a drugu dojku dajte joj samo ako trebate. Ako je riječ o infekciji, trebat će vam antibiotici. Bez obzira na nelagodan osjećaj, i dalje možete sigurno dojiti svoju bebu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju