Konzumacija kofeina već je od ranije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar, no nije bio jasan mehanizam koji se skrivao iz toga zaštitnog učinka. Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Biology pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.


Četiri šalice kave
dnevno štite srce od oštećenja, pokazalo je novo njemačko istraživanje po kojemu takva količina dnevno unesenog kofeina poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije osnažujući njihovu ulogu u zaštiti kardiovaskularnih stanica od oštećenja.

Konzumacija kofeina već je od ranije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar

Tim s medicinskog fakulteta i istraživačkog centra IUF Leibnitz u Duesseldorfu otkrio je da se zaštitni učinak postiže s koncentracijom kofeina koja odgovara količini četiri šalice kave dnevno. Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor staničnog ciklusa, prisutan u mitohondriju glavnih vrsta stanica u srcu.

U tim stanicama mitohondrijski p27 poboljšavao je migracije endotelijskih stanica, štitio stanice srčanog mišića od stanične smrti i pokretao pretvaranje fibroblasta u stanice koje sadrže kontraktilna vlakna, a svi su ključni za oporavak srčanog mišića nakon infarkta miokarda.

Utvrdili su da kofein potiče prelazak p27 u mitohondrije pokrećući pozitvne lančane događaje nakon što se postigne koncentracija kofeina koja odgovara unosu četiri šalice kave.

Naše istraživanje pokazuje da kofein djeluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić djelovanjem mitohondrijskog p27 proteina, kaže autorica studije Judith Haendeler. Pročitajte i zašto nas obožavani crni napitak tjera na WC.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju