Dom u kojem je Ivana Brlić-Mažuranić napisala neke od najljepših bajki ikada u Slavonskom Brodu otvara svoja vrata za javnost. Uz priče Ivane Brlić-Mažuranić odrastale su i još uvijek odrastaju brojne generacije.

Galerija Dom Ivane Brlić-Mažuranić otvara svoja vrata za javnost - 8 Dom Ivane Brlić-Mažuranić otvara svoja vrata za javnost - 3 Dom Ivane Brlić-Mažuranić otvara svoja vrata za javnost - 5 +15 Dom Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu otvara svoja vrata za javnost

Hrvatska književnica priznata je u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu, a s pravom je zovu "hrvatskim Andersenom".

Udajom za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića 1892. godine Ivana postaje dio ugledne građanske obitelji i doseljava u Brod na Savi u obiteljsku kuću Brlićevih. Tijekom života u Slavonskom Brodu, odnosno tadašnjem Brodu na Savi, Ivana Brlić-Mažuranić stvara svoja najvrjednija djela koja su danas vrijedna kulturna baština ne samo Slavonskog Broda, nego i čitave Hrvatske.

Dom Ivane Brlić-Mažuranić otvara svoja vrata za javnost - 13 U podrumu kuće Brlić nalazi se polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za događanja, degustacije i prezentacije (Foto: Suzana Arslani)

Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. godine otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, te krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela. Unazad posljednjih 11 godina, Grad Slavonski Brod obnovio je pročelje, odnosno fasadu kuće Brlić kao i krovište kuće. Tijekom 2016. godine prvi komadi namještaja iz spomenute kuće poslani su na restauraciju.

Dom Ivane Brlić-Mažuranić otvara svoja vrata za javnost - 11 U svom domu u Slavonskom Brodu Ivana Brlić-Mažuranić napisala je neke od najljepših bajki svih vremena (Foto: Suzana Arslani)

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod će dobiti novu turističku atrakciju posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić nalazi se polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za događanja, degustacije i prezentacije.

Dom Ivane Brlić-Mažuranić otvara svoja vrata za javnost - 1 Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija (Foto: Suzana Arslani)

Prizemlje kuće dobilo je širu turističko-kulturnu funkciju. Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje se nalazi i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" te raznih drugih prigoda. Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se.

Svakako treba naglasiti kako je ovaj dio kuće Brlić zadržao elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić-Mažuranić ili replikama njenih najvažnijih pisama.

Dom Ivane Brlić-Mažuranić otvara svoja vrata za javnost - 18 Dom Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu otvara svoja vrata za javnost (Foto: Suzana Arslani)

Prvi kat kuće zauzima Stan Brlić koji se sastoji od dva salona, knjižnice, spavaće sobe, dječje sobe koji je autentičan te sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je živjela i pisala Ivana Brlić Mažuranić. U potkrovlju kuće nalazi se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama.

Ivana Brlić-Mažuranić Ivana Brlić-Mažuranić: Najveća hrvatska spisateljica za djecu uz koju smo zavoljeli odlaske u knjižnicu

Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta. Kroz ovaj projekt Kuća Brlić postaje prostor koji prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih.

Također, Kuća je obogaćena prigodnim multimedijalnim i interaktivnim sadržajima kako bi se na što bolji način približila i novim, mladim generacijama.

Dom Ivane Brlić-Mažuranić otvara svoja vrata za javnost - 17 Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. godine otkupio je Kuću Brlić (Foto: Suzana Arslani)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju