U današnje vrijeme kada se odlučijemo na uređenje doma, a kada je pojam modernog postao vrlo širok nailazimo na probleme kod odabira stila uređenja. Kako bi vam pomogli da uredite dom po vašoj mjeri donosimo 5 najstarijih i najoriginalnijih stilova uređenja interijera

Marokanski stil
Riječ je o egzotičnom spoju europskih i arapskih elemenata, a zadovoljiti će sve one koji se u vlastitom domu žele osjećati kao u bajci.

Raskošne tkanine jarkih boja sugeriraju kako se u ovom bogatom prostoru jednostavno morate osjećati posebno. Namještaj je rađen od tamnog drva te je ukrašen rezbarenim reljefima na rubovima i ladicama. Svjetiljke i lampe neizostavni su detalji.

U prostoru suvremenog francuskog stila ne nedostaje romantike, a sve zahvaljujući nježnim, pastelnim bojama koje u prostor unose dašak provanse

>> 10 pametnih ideja za male kupaonice

Afrički stil
Ovo je trend koji već desetljećima ne izlazi iz mode. Žive boje u kombinaciji sa zemljanim tonovima osnova su ovog stila. Detalj poput životinjskih uzoraka na tkanini dodatno naglašavaju raskoš crnog kontinenta.

Virtualne maske i drvene figure raznih veličina u prostor unose posebnu mističnu notu. Recept za uređenje doma je jednostavan - u dom treba unijeti toplinu sunca, želju zemlje i pijeska i bogatstvo životinjskog i biljnog svijeta.

Japanski stil
Iako ga najčešće povezuju s crnom bijelom i crvenom bojom, on je puno više od toga. Primjer modernog uređenja doma kineskim stilom opisuju drvo kao osnovni materijal te neizostavan dio stila dodir stambenog prostora s prirodom.

Ovim stilom dominira crvena boja koja u tamošnjoj tradiciji predstavlja sreću. Porculanske vaze, lampioni i ukrasni jastučići te skulpture i likovi zmajeva i obožavanog Bude detalji su kojima se postiže razigranost prostora.

>> U 5 koraka osvježite zidove doma efektnim prugicama

Viktorijanski stil
Kako mu i samo ime govori dobio je ime po engleskoj kraljici Victoriji. Iako je na vrhuncu bio u drugoj polovici 19. stoljeća još i danas postoje oni koji se odlučuju urediti dom u ovom stilu.

Karakterizira ga masivan namještaj uglavnom od mahagonija ili ružinog drveta, a motivi dekora su cvijeće i životinje. Ukrasi poput raskošnih lustera i tepiha te slika i ogledala bogatih okvira uvijek su dobro došli.

Suvremeni francuski stil
U ovakvom prostoru ne nedostaje romantike, a sve zahvaljujući nježnim, pastelnim bojama u kombinaciji s bijelim tonovima namještaja koje u prostor unose dašak Provanse.

Karakteriziraju ga detalji od kovanog željeza poput ograda za stepenište te pozlaćeni ukrasi i okviri za slike. I u ovom je stilu cvjetni uzorak uvijek dobro došao, a želite li dom ukrasiti na ovaj način ne morate kupovati skupe ornamente već se poigrati s detaljima koji su uvijek dobro došli.

Cijelu emisiju 'Od zida do zida' na temu stilova uređenja doma možete pogledati na OYO, gdje su dostupne i ostale epizode ove emisije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju