Brisanje prašine i kuhinjske radne površine, pranje suđa, čišćenje kupaonice, samo su neki od svakodnevnih kućanskih poslova zbog kojih naš dom blista. No, koliko god se trudili prostor u kojem živimo učinimo urednim, postoje mjesta koja tijekom čišćenja većina redovito preskače. Donosimo 5 najprljavijih mjesta u stanu koje jednostavno zaboravljamo očistiti

1. Sjedeće površine
Sjedeće površine poput fotelje, kauča taburea ili stolica svakodnevno su izložene bakterijama i virusima koje, izvana, na odjeći unosimo u svoj dom i dodirom prenosimo na ostatak prostora, a da o tome niti ne razmišljamo.

Kada usisavate stan, skinite nastavak za pod te temeljito usišite i platnene površine, a one glatke prebrišite krpicom natopljenom u toploj vodi s malo limunovog soka.

Ono što ne vidimo vrlo često zaboravljamo očistiti, a najbolji primjer su gornje površine namještaja, vrata, lustera i polica

>> Prirodno sredstvo za čišćenje pećnice koje ne 'grize' nos i ruke

2. Zidovi
Iako o njima gotovo i ne razmišljamo, na zidovima prostora u kojem živimo svakodnevno završava sve i svašta. Zidove nesvjesno dodirujemo svakodnevno i to čistim, ali i prljavim rukama, a imate li djecu ili kućne ljubimce, ove velike površine u domu postaju leglo raznih bakterija i virusa.

Zidove, posebno kuhinjske i kupaonske te dijelove uz pod i oko prekidača jednom tjedno prebrišite toplom, vlažnom višenamjenskom krpicom od mikro vlakana. Ona neće oštetiti boju na zidu, a lako će ukloniti nečistoću.

3. Kuhinjski aparati
Neki ih koriste svakodnevno, a neki samo u rijetkim situacijama, no kućanski aparati poput miksera, aparata za kavu, blendera ili sokovnika pravo su leglo bakterija. Iako se trudimo da nakon korištenja prebrišemo kapljice hrane ili soka, na glatkim stjenkama aparata zadržava se mnoštvo za oko nevidljivih mikroba koji mogu uzrokovati manje i veće zdravstvene tegobe.

Pamučnu krpicu namočite u mješavinu octa (ili limuna) i tople vode te njome svako toliko temeljito prebrišite kuhinjske aparate.

Iako o njima gotovo i ne razmišljamo, na zidovima prostora u kojem živimo svakodnevno završava sve i svašta

>> U 2 koraka do besprijekorno čiste perilice rublja

4. Kanta za smeće
Iako se trudimo da kanta za smeće bude uvijek uredna detaljno pranje iste događa se vrlo rijetko, mogli bi reći i prerijetko. Bez obzira koristite li vrećice koje prekrivaju većinu spremnika, na samoj kanti se zadržavaju najopasnije bakterije.

Želite li biti temeljiti, kantu za smeće jednom tjedno pošpricajte mješavinom octa i vode, ostavite da kratko odstoji te isperite vrućom vodom.

5. Gornje plohe
Ono što nam nije u vidnom polju vrlo često zaboravljamo očistiti, a najbolji primjer su gornje površine namještaja, vrata, lustera i polica koje su nerijetko prepune za zdravlje štetne prašine.

Želite li da vaš namještaj uvijek blista, sami napravite antistatičke krpice za prašinu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju