Jedan od kućanskih poslova koji većina žena stavlja na čekanje je glačanje i to ponajprije zbog vremena koje oduzima i napora koji treba uložiti u ravnanje zamornih nabora. No uz nekoliko trikova naših mama vrijeme glačanje može se skratiti na minimum, a tkanine učiniti podatnijima za ravnanje


1. Aluminijska folija
S daske za glačanje maknite zaštitnu tkaninu, potom direktno na dasku stavite cijelom dužinom aluminijsku foliju, ali tako da sjajnija strana folije bude okrenuta prema gore. Pritisnite foliju oko ruba daske te vratite zaštitnu tkaninu. Aluminijska  folija reflektira toplinu i pojačava učinak pegle pa će glačanje odjeće samo s jedne strane bit sasvim dovoljno.

2. Parna kupelj za rublje
Za uklanjanje nabora s odjeće odličan trik će vam olakšati i ubrzati glačanje. Majicu, košulju ili haljinu objesite na vješalicu i stavite iznad kade. U kadu natočite vrelu vodu i ostavite oko 2 minute da isparava po odjeći. Para će omekšati tkaninu i izravnati nabore, a vama uštedjeti vrijeme glačanja.

Aluminijska folija na daski za glačanje reflektira toplinu zbog čega je odjeću potrebno glačati samo s jedne strane



3. Karton i pamučna gaza
Glačanje nagužvanih dijelova odjeće na vrlo osjetljivim tkaninama poput svile koja je prethodno bila izglačana i pospremljena u ormar olakšat će komad kartona i pamučna gaza. Naborani dio tkanine stavite na karton. a na gornju stranu razvucite gazu te lagano prijeđite glačalom preko nabora.

4. Uredno posložena odjeća netom nakon pranja rublja
Odličan trik naših mama koji će vam gotovo prepoloviti vrijeme glačanja je uredno slaganje svakog komada odjeće prilikom njegovog vađenja iz perilice nakon pranja. Postupak je jednostavan, a ako vam se čini kao gubitak vremena, na ovaj način odjeća koju uredno posložite jednu na drugu pa potom stavite na sušenje biti će puno ravnija, a time i lakša za peglanje.

5. Redovito čišćenje dna glačala
Prilikom peglanja, uvijek smo skloni krivca za dugotrajan proces tražiti u odjeći, no često je površina dna glačala ta koja usporava ravnanje tkanine. Naime, s vremenom se na užarenoj površini glačala sakupe prljavština, sljepljene dlačice od materijala zbog čega glačalo zapinje za tkaninu i dodatno je gužva.

Stoga barem dva puta mjesečno dno glačala očistite pomoću mješavine sode bikarbone i octa. Zagrijte sastojke te u njih umočite pamučnu krpu te pređite nekoliko puta preko dna hladnog glačala. Ova jaka mješavina odstranit će i najtvrdokornije nečistoće

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju