Kao što su svake godine u trendu određene boje kose, tako se mijenjaju i trendovi u bojama za zidove. A ove 2014. moderne su kompleksne, zanimljive i atraktivne boje, no nimalo napadne, sa smirujućom i prigušenom kakvoćom. Svaka od njih dobro ide uz neutralne tonove, ali i uz čitavu paletu odvažnih, naglašenih nijansi. Kako god ih kombinirali, slijedeće četiri boje i najskromniji će dom pretvoriti u oazu iz snova. U nastavku tekstu otkrivamo i kako.

1. Boja zelene jabuke
Boja zelene jabuke je čista, podiže prostor i daju mu posebnu udobnost te vaš dom pretvara u umirujuće utočište. Spada u fleksibilne boje koja se može koristiti u raznim prostorima, od kuhinje i kupaonice do spavaće i dnevne sobe.

Ove godine moderne su kompleksne, zanimljive i atraktivne boje, no nimalo napadne, sa smirujućom i prigušenom kakvoćom

Također je dobar izbor za otvorene prostore u kojim stanari obične žele jednu boju koja će sjediniti sve prostorije jer nije jako izražajna.

Koristi li se u kombinaciji sa svijetlim drvenim tonovima i bijelom dat će svježu i čistu vibraciju. Boja zelene jabuke, zbog svoje svjetline i trunke tople žute boje koju sadrži u sebi, odličan je izbor i za prostorije u koje prirodno svijetlo ne dopire u izobilju.

Koristite je i uz dekorativne elemente jačih boja, poput crveno-narančaste ili plave. Svaka od ove tri boje može se koristiti kao boja za zid, a druge dvije mogu imati sporednu ulogu u prostoriji.

2. Purbeck sivo-smeđa
Ova hibridna nijansa sivo-smeđe najtoplija je od četiri ponuđene boje. Odličan je izbor za one koji žele svijetle i neutralne zidove s daškom topline, a dosadile su im bijela ili bež. Purbeck sivo-smeđa ima malo više živosti u sebi od bijele.

Svježa je i moderna, a u isto vrijeme prostoru daje i mirnoću. Slobodno je kombinirajte uz življe boje poput jarko žute ili zelene. Savršen je izbor za spavaću sobu, ali i radni prostor, odnosno za svaku prostoriju u kojoj se želite osjećati opušteno.

3. Srednje tamno siva
Sadrži i dosta smeđe koja joj daje toplinu i raskošnost. Neutralna je zbog čega odlično paše s mnoštvom drugih boja, primjerice s vodeno zelenom, plavom ili bojom maline. Ili se držite neutralne palete i kombinirajte je s drugim nijansama tople sive kao i s bijelom. Srednje tamno siva je prilično duboka boja pa ako je želite koristiti u većim količinama provjerite kvantitetu i kvalitetu svjetla u prostoriji kako soba ne bi djelovala mračno i turobno.

>> Uskladite boje zidova s vašim karakterom

Možda najbolje izgleda u minimalistički uređenim prostorima, a ako ipak više volite bogatije dekoriran stan obojite samo jedan zid. Također, možete je kombinirati uz kontrastnu svježe plavu, a želite li još više topline dodajte drvene tonove.

4. Stiffkey plava
Ime je dobila po neobičnoj boji blata u engleskom selu Stiffkey, a u sebi sadrži trunku zelene te puno sive koja ublažava dubinu Stiffkey plave. Ova boja djeluje svježe ako je 'sparite' s bijelom, a želite li dramatičniji prostor ukomponirajte je s grimiznom, zlatnom ili zelenom, no dodajte i dosta bijele kako biste dobili dovoljno prozračnosti. Pomoći će i ako je prostor dovoljno osvijetljen. U tome slučaju stavite detalje svijetlo plave boje koji će biti dobar prijelaz između tamne Stiffkey plave i bijele.

Ili stvorite dramatičan i elegantan prostor kombinirajući je uz tonove tamnog drveta ili bogate crvene nijanse. Niste li sigurni da ćete se osjećati dobro u prostoriji čija su sva četiri zida obojena ovom odvažnom bojom, isprobajte je na velikim pločama koje ćete zatim premještati po sobi i vidjeti kako izgleda u određeno doba dana. Ili igrajte na sigurno i naglasite njome samo jedan zid – bez sumnje će ga svatko primijetiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju