Ne morate kupovati skupa sredstva za čišćenje sastavljena od jakih kemijskih sastojaka. Ponekad je dovoljno zaviriti u smočnicu i odabrati ova sredstva za uklanjanje mrlja i neugodnih mirisa

1. SODA BIKARBONA
Soda bikarbona je 'čudotvorni' sastojak iz smočnice kojim možete očistiti gotovo sve površine u domu. Njegova abrazivna svojstva čine ga odličnim izborom prilikom struganja nečistoća s metalnih površina poput štednjaka i uklanjanja kamenca sa sanitarija.

Zamutite li nekoliko žličica ovog praha s malo vode, pa ovom otopinom prebrišete prozore smanjit ćete mogućnost od nakupljanja nečistoća na staklu.

Ulijte li šalicu ovoga praška u začepljeni odvod, a nakon toga prelijte vruću voda – odstranit ćete sve eventualne zastoje. Soda bikarbona uništit će neugodne mirise u kućanstvu poput hladnjaka, stroja za pranje posuđa ili kutije za kućne ljubimce. Ona je i dobar izbjeljivač - zamijenite dio deterdženta za pranje odjeće ovim prahom, i tako se riješite mrlja na bijeloj odjeći.

Ovi sastojci pomoći će vam da uklonite neugodne mirise, ostranite mrlje i ulaštite namještaj u svim prostorijama

2. ALKOHOLNI OCAT
Dezinficirajte sve površine u domu uz pomoć običnog bijelog octa – od kuhinjskih sudopera i daski za rezanje, preko pećnice do kupaonskih pločica, kade i toaletne školjke.

Njime možete odstraniti mrlje od kamenca na sanitarijama, a otopit će i masnoće od kuhanja i pečenja. Dovoljno je pomiješati običnu vodu s octom u omjeru 1:2, a po potrebi dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja za miris.

3. MASLINOVO ULJE
Maslinovo ulje odlično je za vašu liniju, kosu i kožu, a bit će vam od velike koristi i u domu. Umjesto laštila za drveni namještaj stavite malo ovoga ulja na pamučnu krpicu pa njime prebrišite sve drvene površine u kućanstvu. Njime možete izglancati sve od komoda i stolova do parketa po kojem hodate.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju