Čišćenje kupaonice nikada nije bila neka zabava, međutim taj bi kućanski posao mogao biti puno učinkovitiji izbjegnemo li pogreške koje često činimo

(Ne)prozračivanje kupaonice
Imate li ventilaciju u kupaonici, zasigurno je rijetko koristite. Bilo bi dobro uključiti je prije tuširanja i ostaviti je uključenu još 15 do 20 minuta poslije korištenja kupaonice, kako bi se vlaga svela na minimum, a time i stvaranje plijesni.

Ukoliko nemate ventilator, a u kupaonici postoji prozor, svakako ga otvorite kako bi vlaga izašla van. Nemate li ništa od navedenog, možete se koristiti brisačem za staklo koji će pokupiti svu tekućinu s pločica i tuš kabine nakon tuširanja.

Jedan proizvod za sve
Čistite li jednim sredstvom za čišćenje sve površine u kupaonici, one ne mogu biti očišćene jednako kvalitetno. Stoga neka vas ne čude tragovi na ogledalu i staklu ako ih čistite specijaliziranim sredstvom namijenjenim za pranje tuša i pločica. Staklene površine i ogledalo treba čistiti tekućinom za pranje prozora.

Kako biste dulje očuvali zavjesu od plijesni, nakon tuširanja dobro je razvucite kako bi se prije osušila

Čistite samo vidljive dijelove zahoda?
Ukoliko čistite samo najvidljivije dijelove zahoda (gornji dio daske i unutrašnjost zahodske školjke), onda niti ne slutite kolika se vojska bakterija nakupila primjerice na vanjskom dijelu zahodske školjke, donjem dijelu daske ili na kotliću. Obavezno očistite i ta mjesta te pritom ne zaboravite dezinficirati i ručkicu za povlačenje vode.

Jeste li dobro ocijedili četku za zahodsku školjku?
Nakon korištenja četke za zahodsku školjku, odlažemo je u kućište s držačem, u kojemu se mokra četka cijedi te se nakupljaju brojne bakterije i drugi mikroorganizmi.

Bilo bi dobro da četku dobro otresemo prije negoli je odložimo natrag kako bi bila gotovo suha. Također, preporuča se njezino kućište dezinficirati nekim od antibakterijskih sredstava te dobro isprati i osušiti.

Crne mrlje na kupaonskoj zavjesi

Ne čistite li zaštitnu zavjesu na kadi ili tuš kabini, nakon nekog vremena na njoj ćete primijetiti crne nakupine plijesni. No, ne morate je radi toga odmah bacati u otpad, već je jednostavno operite u perilici za rublje sa starim krpama te dodajte tek malo izbjeljivača.

Kako biste dulje očuvali zavjesu od plijesni, nakon tuširanja dobro ju razvucite kako bi se prije osušila. Ukoliko je skupite dok je još vlažna, brzo će na njoj nastati tamne mrlje od plijesni.

Sitnice koje obično zanemarujemo
Često zanemarujemo one stvari poput polica, ormarića, tuša, ručkica ili pak prekidača za svjetlo koje svakodnevno dodirujemo. I njih bismo trebali redovito čistiti. Usto, neke predmete poput čašica ili stalaka za četkice i paste za zube i drugih zdjelica u kojima držimo kozmetiku možemo povremeno proprati u perilici za posuđe.

Dječje igračke za kupanje pohranite na suho mjesto, kako se i na njima ne bi uhvatila plijesan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju