Želite li živjeti u skladu s prirodom i učiniti nešto dobro za okoliš, napravite vlastiti deterdžent za rublje. Osim što na taj način možete smanjiti negativan čovjekov utjecaj na prirodu, uštedjet ćete i na kućnom budžetu jer će vam za pranje rublja odsad trebati puno manje praška.

Za vlastiti eko prašak za pranje rublja morat ćete potrošiti malo vremena i uložiti trud, ali ćete biti sigurni u sastojke koji se u njemu nalaze.

Za naglašenu svježinu i bjelinu vašeg rublja, sodi i boraksu možete dodati 2-3 žličice sode bikarbone

Sastojci:
soda za pranje (natrij karbonat)
boraks
usitnjeni prirodni tvrdi sapun
soda bikarbona (za dodatnu svježinu i bjelinu rublja)

1. Sitno naribajte prirodni tvrdi sapun po izboru (ili ga dobro usitnite u multipraktiku). U velikoj posudi izmiješajte dvije mjerice sode za pranje, dvije mjerice boraksa i jednu mjericu ribanog sapuna. Za naglašenu svježinu i bjelinu vašeg rublja, sodi i boraksu možete dodati 2-3 žličice sode bikarbone.

2. Želite li napraviti veću količinu ovog deterdženta, navedene sastojke u željenoj količini (ali jednakom omjeru) pohranite u spremnik i protresite ga kako bi se svi sastojci dobro izmiješali. Na punu perilicu dovoljne su 3 velike žlice deterdženta.

3. Boraks je mineral i sol borne kiseline, a sastoji se od natrija, bora, kisika i vode. Poznato je kako je boraks sastojak većine današnjih prirodnih sapuna.

4. Soda za pranje (natrijev karbonat) sastoji se od obične kuhinjske soli i vapna, a potražite je u poljoprivrednim ljekarnama. No, ne uspijete li je nabaviti, ne brinite jer možete je sami napraviti kod kuće.

4. Kilogram sode bikarbone stavite u pleh i pecite u pećnici na 200 stupnjeva Celzija oko pola sata ili sve dok ne postane zrnasta i neprozirna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju