Palete najčešće viđamo na gradilištima i u skladištima, ali i u gotovo svakom novouređenom stanu. Drvene konstrukcije postale su naime dio interijera u kojima su zamijenile gotovo svaki komad namještaja. Lista predmeta koji se mogu izraditi od paleta je nepregledna, od kreveta pa do svjetiljke na kojima prije svega možete uštedjeti, ali i dobiti dozu industrijskog stila u domu


Gotovo svaki novouređeni stan u posljednje vrijeme sadrži najmanje jedan komad namještaja izrađen od paleta. Manija za jeftinom i čvrstom drvenom konstrukcijom koju smo najčešće viđali nabacanu ispred skladišta, palete je učinila dijelom suvremenog dizajna.

Lista predmeta koji se mogu izraditi od paleta je nepregledna, od kreveta do svjetiljke na kojima možete uštedjeti, ali i dobiti dozu industrijskog stila u domu

Matija Kašner, diplomirani ekonomist iz Kutine samo je jedan u nizu obožavatelja paleta. Stari dotrajali namještaj u stanu ponukao ga je na izradu novih komada od drvenih odbačenih konstrukcija. Palete su za ovog samoukog majstora poput lego kockica koje vještim rukama i uz malo mašte pretvara u prava mala remek djela.

Prvi komad u stanu izrađen od paleta bio je krevet, potom garnitura za terasu nakon čega su uslijedile želje prijatelja. Hobi mladog majstora pretvorio se u posao, putem društvenih mreža pristizale su narudžbe za roštilj, taburee, svjetiljke.

Prednosti namještaja od paleta osim ekonomičnosti svakako je i praktičnost jer se svaki komad izrađuje po željenim dimenzijama i prostoru daje dozu industrijskog stila. Najbolje i najkvalitetnije su tzv. Euro palete standardnih dimenzija 80x120 cm. Sastoje se od 6 drvenih blokova na svakom uglu i na sredini, a preko kojih dalje idu čvrste daske koje se spajaju čavlima.

Prije izrade komada namještaja površinu paleta potrebno je obraditi i pobrusiti, a potom prelakirati. Namještaj od drvenih paleta možete po želji ostaviti u prirodnoj boji drva što je naročito lijepo kad koristite rabljene palete, ili ih možete polakirati u bilo koju boju.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju