Spavaća soba mora biti opuštajuća, udobna i dizajnirana samo za spavanje i seks (u redu, ovdje može proći i garderobni ormar, odnosno vaš kutak za odjeću). Želite li što brže utonuti u san i dobro spavati, bitno je da se pridržavate sljedećih jednostavnih pravila higijene sobe u kojoj ćete provesti gotovo trećinu svog života

1. Kad idete na spavanje, zamračite maksimalno sobu
Stručnjaci tvrde da je ljudsko tijelo programirano da spava u mračnom okruženju.

Svjetlost sprječava proizvodnju melatonina, hormona koji vam prirodno pomaže da utonete u san. Čak i kad zatvorite oči, vaše tijelo detektira svjetlost kroz očne kapke, i na taj način vaš mozak će biti zbunjen je li dan ili noć i neće proizvoditi melatonin.

Temperatura tijela prirodno opada dok tonemo u san, pa hladnija spavaća soba može ubrzati proces uspavljivanja i pomoći boljem snu

Neka u spavaćoj sobi bude mračno koliko vam to dozvoljavaju prilike (s obzirom na to kakve zavjese/rolete imate, imate li širom otvoren prozor i sl.). Idealno je zamračiti spavaću sobu do te mjere da je toliko mračno koliko možete podnijeti a da se ne spotičete na predmete kad hodate.

2. Spavaća soba ne smije biti pretopla
Idealna temperatura za spavanje je od 18 do 22 stupnja, ovisno o osobnim preferencijama (za tzv. zimogrozne 18 stupnjeva bi bilo kao da su pretvorili sobu u hladnjak) ili, posebno kad su u pitanju vrući dani, 5 do 10 stupnjeva niža od uobičajene dnevne temperature. Temperatura tijela naime prirodno opada dok tonemo u san, pa hladnija spavaća soba može ubrzati proces uspavljivanja i pomoći boljem snu. Sobu morate i redovito provjetravati.

Iz sobe bi trebalo sprave za vježbanje, televizor, računalo, kao i bilo koji predmet koji vas podsjeća na obveze ili stres.

3. Neka bude – tiho
Ako je vaša spavaća soba žrtva neželjenih zvukova prometa, mačjih zavijanja ili napadaja kiša i vjetrova, dobri prozori ili čvrste zavjese mogli bi ublažiti zvukove. U protivnom, razmislite o tome da si prije spavanja pustite CD s nekom umirujućom glazbom, te ga postavite da se isključi za 30 minuta ili koliko vam već treba da utonete u san. Neočekivani neželjeni zvukovi nisu dobri jer vas ometaju dok prelazite iz jedne faze spavanja u drugu, a posebno kad tonete u san.

4. Vaš kutak za spavanje mora biti – opuštajući
Na kraju evo i najtežeg zadatka: iz spavaće sobe biste trebali izbaciti sve što nije u njezinoj glavnoj ulozi spavanja ili seksa (i spremišta za odjeću) i sve nepotrebne stvari. Dakle, bilo kakve sprave za vježbanje, televizor, računalo, kao i bilo koji predmet koji vas podsjeća na obveze ili stres.

Sobu uredite bojama koje volite, ali koje smiruju (plava, zelena, ružičasta...), krevet neka bude najdraže mjesto na koje ste ikad legli u životu, jastuci, pokrivači i posteljina od ugodnih i prozračnih materijala, a nered neka za tu sobu bude nepoznanica.

I, vaš mali raj vas čeka!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju