Dolaskom bebe u obitelj sve se mijenja. Ma koliko se pripremali na prve tjedne s malenim bićem ovisnim o vama, avantura života intenzivnija je nego što si bilo tko bez tog iskustva može zamisliti. Kako bi se za nju lakše pripremili donosimo vam 10 zapovijedi nužnih u prvim tjednima upoznavanja s djetetom

1. Spavajte... kad god možete
Vjerojatno još od porođaja niste odspavali cijelu noć, a u pojedine dane može vas zbog tolikog umora hvatati delirij – ili čak depresija. Iskoristite vrijeme tijekom dana dok vaša beba spava kako biste i sami odspavali, savjetuju primalje.

Bebe su sklone češćem hranjenju tijekom noći zato što razina hormona koja potiče vaše tijelo na proizvodnju mlijeka raste kad ste opušteni, a vaša će beba namirisati mlijeko ako se nalazi u vašoj sobi. Preko dana bit će smirenija.

>> 4 najčešća pitanja o dojenju

Kako joj trbuščić raste i omogućuje da popije više mlijeka, trebali biste primijetiti da vaša beba ionako spava dulje između hranjenja. Ipak, ako je i nakon šest tjedana nemirna noću, razmislite o uvođenju rutine prije odlaska na spavanje. Uobičajena rutina svake večeri poput kupanja, nakon čega slijedi hranjenje i odlazak u krevet, daje bebi do znanja da je vrijeme za spavanje.

2. Nemojte biti opsesivni kad je riječ o higijeni
Možda ste se navikli na uredan dom, ali to se u potpunosti mijenja kad stigne dijete – sada doista nije vrijeme za glačanje zavjesa. Jedino u čemu doista morate biti savjesni jest bebina oprema za hranjenje. Mlijeko za dojenčad u sebi sadržava šećer koji privlači bakterije. Ako bočica nije dobro oprana i sterilizirana, to bi moglo uzrokovati pojavu gadne bakterije u trbuščiću vaše bebe.

3. Mudro s glavicom
Glavica vašeg novorođenčeta mekana je jer se njegove kosti još nisu učvrstile pa ako uvijek leži u istome položaju, glavica bi mu se mogla na tome dijelu 'zaležati' zbog stalnog pritiska. To se stanje naziva pozicijska plagiocefalija (ili asimetričnost bebine glave).

>> 25 stvari koje morate napraviti prije noge rodite

Rješenje? Pobrinite se za to da provodi dovoljno vremena na trbuhu dok je budno. Dvaput dnevno stavljajte bebu na trbuh kako bi se igrala i tako neko vrijeme izbjegla pritisak na glavicu. Nošenje bebe u slingu također može pomoći – bilo da je budna ili da spava – ali stavljate ju spavati isključivo na leđa, osim ako vam patronažna sestra savjetuje drukčije.

Dajte si dovoljno vremena da se upoznate s djetetom i obavezama s kojima se prvi puta susrećete

4. Pa što ako hranjenje ne ide tako lako – pomirite se s time
Mnoge se majke uznemire kad se spomene riječ na 'm' – mlijeko. One koje hrane dijete umjetnim dojenačkim mlijekom često se brinu da će ih osuđivati kako nisu dale sve od sebe, a one koje doje dijete može uzrujavati što to nije tako lako kako su mislile. Ako ste i vi među njima, nastojte ostati realni. Dojenje nije nešto što možete naučiti iz knjiga.

Puno je lakše ako imate potporu, pa pokušajte naći kakvu grupu podrške – raspitajte se o tome kod svoje patronažne sestre. Također, ako ne možete dojiti, znajte da to nije smak svijeta. Sretni smo što živimo u zemlji u kojoj su nam dostupne pitka voda i dojenačka formula koje će očuvati bebino zdravlje.

5. Mazite se sa samopouzdanjem
Dok je bebica jako mala, nositi je može vam se činiti veoma zastrašujućim. Ipak, dijete će se osjećati sigurnije ako ga odlučno uzmete u ruke. Stavite jednu ruku ispod bebine glavice, a drugu ispod tijela. Smjestite joj glavicu na unutarnji pregib lakta i pridržavajte tijelo podlakticom, a drugom rukom obgrlite za dodatnu potporu.

6. Zatražite predah
Da, vi ste vjerojatno bebina glavna nosačica, ali to ne znači da i vi ne trebate malo nježnosti, ljubavi i brige. Vrijeme koje ćete imati za sebe jako je bitno i pomoći će vam da se nosite s emocijama i odmorite.

Zamolite prijatelje i obitelj da vam nakratko pričuvaju bebu i nemojte dopustiti brojnim posjetiteljima da vam smetaju u prvih nekoliko tjedana, jer ćete se lako umarati, a beba će biti nemirna zbog raznih mirisa i novih iskustava.

7. Pomirite se s činjenicom da za neke lekcije treba vremena
Dok vam je dovoljno samo jedno prematanje pelena da biste svladali tehniku, neke druge lekcije o brizi za dijete trebaju malo više pokušaja.

Organiziranje vremena za kupanje može vam više nalikovati na planiranje selidbe nego na pranje jednog malenog bića. Morat ćete svladati i mnogo drugih novih zadataka i steći samopouzdanje u njihovu obavljanju. No nemojte se brinuti – i to će doći s vremenom i praksom.

8. Naučite razlikovati vrste plača
Napravite popis razloga zbog kojih bi beba mogla plakati i stavite ga na hladnjak – to bi vam moglo pomoći da očuvate zdrav razum. Glad je najčešći uzrok bebina plača, ali će isto tako cendrati i ako je premorena. Bolje ju je staviti na spavanje prije nego što uđe u ovu fazu, pa pazite na znakove kao što su trljanje očiju i zijevanje. Puna pelena također može donijeti suze na oči, kao i vjetrovi, ili ako je djetetu vruće ili hladno – ili mu jednostavno treba malo ljubavi.

Neke bebe, pak, u prvih nekoliko mjeseci pate od kolika – napadaja nekontroliranog plača. Ako vaš mališan plače neutješno bez pravog razloga, pokazuje znakove bolesti poput osipa ili diše s naporom, posjetite pedijatra ili ambulantu hitne medicine.

9. Nekad za ljubav treba vremena
Ne možete se prisilno zbližiti sa svojim djetetom, baš kao što se ne možete prisiliti da se zaljubite u muškarca, pa si dajte vremena. Maženje može pomoći jer povećava razinu hormona oksitocina koji pomaže u zbližavanju.

Ali ako nije samo riječ o tome da ne osjećate povezanost, ako ste loše raspoloženi i mnogo plačete, možda je riječ o poslijeporođajnoj depresiji. Porazgovarajte o tome sa svojom patronažnom sestrom ili liječnikom opće prakse kako biste bili sigurni.

10. Vjerujte – sve se to da preživjeti
U prošlih ste tjedan dana spavali ukupno šest sati, osjećate se izrazito neprivlačno i pretučeno kao stara kanta i... pa, zaboravili ste što vas sve još muči. No to stanje neće trajati vječno. S otprilike navršenih šest tjedana djetetova života uhvatit ćete kakav-takav ritam i polako početi uočavati što se djetetu sviđa, a što ne.

Strašan će umor također popustiti. To je vjerojatno sasvim prirodan umor koji vas tako prisiljava da usporite jer vaše tijelo treba odmor kako bi se oporavilo od porođaja. A kad umor napokon popusti... vrijeme je za pravu zabavu!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju