Ukoliko se planirate upustiti u kupnju stana, prema statistikama sada je pravo vrijeme da to učinite jer trend pada cijena nekretnina bilježe gotovo svi hrvatski gradovi dok za razliku od toga, cijene nekretnina u Europi rastu, a nas do ulaska u EU dijeli nepunih pet mjeseci

1. Cijene stanova nikada nisu bile povoljnije
Iako smo skloni misliti kako je tržište nekretnina u stagnaciji stvari se ipak miču, cijene nikad nisu bile povoljnije. Boro Vujović trgovac nekretnina ističe da se za cijenu od 50 do 70 tisuća eura prije pet godina moglo vidjeti stanove u periferiji i možda neke nekvalitetne nekretnine, dok se danas za tu cijenu može dobiti kvalitetan stan na dobroj lokaciji.

>>Savjet dizajnera: Trikovi za preuređenje spavaće sobe

Statistike pokazuju da je cijena metra kvadratnog u Zagrebu prošle godine pala dodatna 72 eura. Ponukani time  istražiti smo kakvi se stanovi danas nude u najnižem cjenovnom razredu, pa tako stan od 48 kvadrata za cijenu do 70 000 eura možete pronaći čak i u uskom centru grada.

>>Savjet dizajnera: Bojama povećajte svoje kvadrate

No pri kupnji stana treba odrediti prioritete jer uvijek vrijedi pravilo da što ste dalje od centra za isti budžet možete dobiti više kvadrata.

2. Padajući trend cijena nastavlja se i u 2013. godini
Trend pada cijena nekretnina bilježe gotovi svi hrvatski gradovi, prema statistikama samo stanovi u Splitu bilježe blagi porast cijena prema čemu su agenti skeptični.
Najbolja situacija je u Zagrebu jer cijene su pale i promet se događa, no taj optimizam ne odražava se na cijene nekretnina u regiji one pokazuju padajući trend koji će se prema procjeni nastaviti i u 2013. godini.

Trend pada cijena stanova gotovo u cijeloj Hrvatskoj nastavit će se i u 2013. godini

Agentica Adrijana Felikon već neko vrijeme prati kretanja na europskom tržištu, u većim gradovima poput Londona, te Pariza i Moskve zabilježen je pozitivan trend rasta cijena. Zanimljivo je da je cijena stana u Budimpešti sa 700 eura po kvadratu od ulaska u EU 2007. godine pa do 2012. godine porasla na 1150 eura po metru kvadratnom.

3. Ulaskom Hrvatske u EU cijene će se stabilizirati, nakon čega se očekuje rast cijena kvadrata

Kako Hrvatsku do trenutka ulaska u EU dijeli nepunih pet mjeseci, zanimljive su prognoze koje kažu kako cijene ne bi trebale ništa više rasti, ističe Adrijana Felikon agentica za nekretnine.

Za koji god stan da se odlučili sigurno je da ćete ga sada dobiti po odličnoj povoljnoj cijeni, a najavljivani porez na nekretnine mogao bi i tu cijenu umanjiti.

Straha od ulaska u EU ne bi trebalo biti, on bi trebao donijeti stabilizaciju cijena i veći interes stranih kupaca. Isto tako statistike pokazuju kako do većeg skoka cijena ove godine neće doći iako to brojni prognoziraju, jer napokon su nakon godina divljanja s cijenama nekretnina one tek sada realne.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju