Stres koji osjećate prije važnog sastanka ili razgovora za posao potpuno je normalan, no ukoliko vam se čini da se uz sav napor niste uspjeli dobro pripremiti i ne znate kako se nositi sa novom situacijom vrijeme je za upoznavanje s pravilom 4 x 20

Pravilo koje otvara sva vrata – pravilo 4 x 20
Jeste li znali da se 80 posto nepovratnog dojma stječe u prvih 4 x 20? Ali 20 čega? Naučite kako ostaviti dobar prvi dojam i otvoriti si neka vrata zauvijek?

>> Virtualni asistent: Posao koji možete raditi od kuće

>> 8 razloga zašto trebate zavoljeti ciklu

Bilo da radite u nekoj od uslužnih djelatnosti, spremate se za razgovor za posao ili pridobiti potencijalnog klijenta, pravilo 4 x 20 pomoći će vam da nastupite sigurnije i otvorit će vam svaka vrata.

Dobro je poznato da pri uspostavljanju kontakta, kao i stvaranju dojma o nekome, vrlo važnu ulogu igra kako verbalna, tako i neverbalna komunikacija.

Prije svega, ljudi će vas doživjeti kroz vaš stav, vaše držanje i vaš izgled, dakle ono što prvo vide. Prvi dojam kojeg će netko o vama steći ovisit će o vaših 20 prvih koraka ili 20 prvih sekundi. Vaša odjeća i šminka trebaju biti uredni, ali i u skladu s prigodom. Trebate paziti kako se držite i hodati odlučnim korakom, ukratko ostavljati dojam da ste sigurni u sebe.

Pazite kako se držite i hodajte odlučnim korakom, ukratko ostavite dojam da ste sigurni u sebe.

Odmjerenost je ključ, ne biti previše napadan, ali niti previše povučen ili ukočen. Vaš se sugovornik sigurno neće limitirati samo na tih prvih 20 sekundi, ali ukoliko vaš ulazak ostavi loš dojam, to će vam uvelike pokvariti dojam cjelokupnog daljnjeg nastupa.

Nakon toga slijedi prvih 20 gesti, koje se ujedno mogu povezati s 20 centimetara lica. Iskren i topao osmijeh, izraz vašeg lica, otvoren i direktan pogled u oči, stvorit će povjerenje kod vašeg sugovornika. Gledate li u pod ili vam pogled previše luta okolo, ostavljate dojam plašljivosti ili nepouzdanosti. 20 centimetara lica odnosi se isto tako i na lice vašeg sugovornika, odnosno pažnja vam treba biti na njegovom licu. Ukoliko vam je teško održati pogled, gledajte u područje između obrva.

Vrlo je bitan i čvrst stisak ruke, pri čemu pazite da vam ruke ne budu vlažne. Ne trebate slomiti ruku sugovornika, ali nikako je nemojte stisnuti premlako ili prebrzo, kao da vam taj stisak smeta. Postoji mali trik kako se osigurati da vam ruke budu suhe: dođite na razgovor par minuta ranije, otiđite u toalet i operite ruke. Tako ćete barem narednih nekoliko minuta sigurno imati suhe ruke.

Također treba izbjegavati previše ukočeno ili obrambeno držanje, poput prekriženih ruku ili nogu. Nastojte biti što prirodniji.

Do sada ste već ostavili poprilično dobar dojam, a sada ga nastojte još samo potvrditi s 20 prvih izgovorenih riječi. Nastojte umiriti svoj glas, kada ga smirite glas će vam automatski biti i malo dublji što uvijek ostavlja bolji dojam i osjećaj sigurnosti. Pričajte jasno i razgovjetno i izbjegavajte predugačka objašnjavanja. Postavite pitanja vašem sugovorniku, tako ćete i njega otvoriti za razgovor, a ponekad to može i vama dati priliku da razmislite o odgovoru. Otvorena pitanja omogućit će vam da saznate što više o vašem sugovorniku, a zatvorenim pitanjima potvrđujete saznanja ili pozivate sugovornika na neku akciju. Također, budite pozitivni u vašim tvrdnjama, a izbjegavajte bilo kakve negativne izjave, naročito o vašoj konkurenciji.

Tako se u prvih 20 sekundi stvara prvi i osnovni dojam o vama, kojeg ćete naknadno teško moći promijeniti. Znači:
• prvih 20 sekundi ili prvih 20 koraka
• prvih 20 gesti
• 20 cm lica
• prvih 20 riječi

Ova četiri pravila su tajna koja će vam otvoriti sva vrata i kod vašeg sugovornika stvoriti želju za nastavkom komunikacije. A daljnjih 20 posto je zatim na vašoj prezentaciji koja, naravno, mora biti dobro pripremljena. Osim toga, ako ste se dobro pripremili za razgovor, bit ćete automatski i sigurniji u sebe što će se očitovati i kroz prvih 4 x 20. Ali većinu posla ste odradili i neke kasnije greške će vam se lakše oprostiti ako ste uspješno položili test prvih 4 x 20.

Savjetuje: Andreja Matušin

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju