Gotovo svatko od nas ima barem jednu odbojnu i iritantnu naviku s kojom se svakodnevno suočava. I dok neki grizu i pljuckaju nokte, drugi mljackaju tijekom jela ili se pak glasno zabavljaju s gumom za žvakanje. Ako ste se pronašli u barem jednoj od ovih 5 navika vrijeme je da u novu godinu uđete bez nje. Doznajte kako ih se riješiti

GRICKANJE NOKTI
Postoji li išta iritantnije od zvuka grickanja noktiju popraćenog pljuckanjem? I još kad se k tome doda grickanje kožice dobivamo jednu od najgorih navika koja tijekom sezone gripe može biti itekako opasna.

Rješenje: Kad primaknete prste usnama stisnite šaku i držite je tako dok vas ne prođe volja. Postupak ponovite svaki put kada osjetite poriv, a ako izdržite počastite se manikurom.

>> 4 jesenske navike od kojih se debljamo

PUCKETANJE ZGLOBOVA
Zvuk pocketanja zglobova na prstima za mnoge pored vas je vrlo iritantntan. Iako vi možda u tome ne vidite problem, ali vrijeme je za promjenu.

Rješenje: Potražite alternativu. U trenutku kada poželite iskriviti pokoji prstić lupajte šakom u dlan te stišćite ruku.

>> 5 najiritantnijih navika novopečenih mama

'PREŽIVANJE' S GUMOM ZA ŽVAKANJE
Žvakaća guma može biti odličan saveznik protiv lošeg zadaha, ali žvakanje otvorenih usta te napuhavanje balona koji se glasno raspuknu doista zaslužuje veliko ne.

Rješenje: Zapitajte se koliko vam je važno žvakanje žvakače jer najbolje rješenje je prestati u potpunosti, barem dok se ne riješite opsesije. Potražite utjehu u pepermint bombonima i dražejama bez šećera.

MLJACKANJE TIJEKOM JELA
Ovo je jedna vrlo ružna navika na koju su nas upozoravali roditelji još od malih nogu, ili su barem trebali. Mljackanje, srkanje ili žvakanje otvorenih usta doista bi trebalo korigirati.

Rješenje: Snimite se dok jedete i dobro proučite snimku i zvukove koje proizvodite. Na taj ćete način podsvjesno registrirati što točno radite. Uzimajte manje zalogaje, žvačite sporije i zatvorenih usta.

KAŠNJENJE
Iako se ne odnosi na higijenu, ali kašnjenje je doista ružna navika. Osim što opisuje neodgovornu osobu stalno kašnjenje daje odraz nepoštiovanja.

Rješenje: Postavite si pitanja: Poštujete li osobu s kojom e nalazite? Želite li da drugi misle da ste bezobrazni i neodgovorni? Pokušajte se prisiliti da dođete na dogovor barem 15 minuta ranije ili si zapišite početak sastanka prije nego doista jest.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju