Trudnoća je vrijeme kad imate toliko posla: trebate urediti dječju sobu, (u)vježbati disanje za porođaj i psihički se pripremiti za godinu koja će vam u potpunosti promijeniti život. Ali i u vašem je trbuhu prilično aktivno. Teško je u to povjerovati, ali vaša je maternica doista senzorno igralište za bebu . Pa dok vi čekate dolazak svoje bebe, i ona se također priprema za vanjski svijet.

Ona... istražuje svoja osjetila
Vaša će beba još u maternici reagirati ne samo na sve što vidi nego i na zvukove i kretanje. Njezine će se uši u potpunosti razviti približno između 24.i 28. tjedna i mogli biste primijetiti da reagira na glasove i glazbu tako da, primjerice, 'skoči' ili zamahne nožicom ili ručicom kad se odjednom začuje neočekivana glasna buka.

Pokazalo se da bebe prvo čuju niske zvukove, što znači da bi mogle čuti očev glas prije vašega, pa nagovorite svog partnera da razgovara s vašim trbuhom.

>> Čarobno stopalo: Točke koje zaustavljaju bebin plač

Beba će također reagirati ako dođe do naglog pada temperature, što je moguće kad popijete hladno piće.

Neke bebe u trbuhu više vole sisati jednu ruku od druge, što bi nam moglo otkriti hoće li postati dešnjaci ili ljevaci

Od 28. tjedna vaše dijete počinje otvarati oči i ono može uočiti smjenu dana i noći jer unutar vaše maternice nije sasvim mračno. Moglo bi se čak i okrenuti prema izvoru svjetla koje dopire u vašu maternicu.

Ona... uči papati
Mnoge bebe sišu palac u maternici i tako se pripremaju za hranjenje poslije porođaja – nekad to čine već u 14. ili 16. tjednu trudnoće. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da neke bebe u trbuhu više vole sisati jednu ruku od druge, što bi nam moglo otkriti hoće li postati dešnjaci ili ljevaci.

>> 10 zapovijedi koje olakšavaju život novim mamama

Ona... vježba
Od 20. tjedna vaše bi dijete moglo početi raditi salto u maternici. Ne, nemate unutra olimpijskoga gimnastičara, samo dijete koje raste i uživa u danome prostoru. Koliko tog prostora ima, ovisi o veličini vaše maternice. Vi možda i ne osjećate ta okretanja, ali u pravilu od 30.-32. tjedna dijete više neće imati prostora za pravljenje salta.

Ona... razvija svoj okus
Otprilike nakon 24. tjedna vaše dijete može okusiti i omirisati plodovu vodu koja mijenja okus i miris, ovisno o tome što jedete i pijete. Istraživanja su pokazala da kad žene jedu mnogo češnjaka tijekom trudnoće, djeca također zavole češnjak. Dakle, što je vaša prehrana raznovrsnija, to više navikavate dijete na različite okuse.

Ona... se zabavlja
Čim se vaše dijete počne kretati, tražit će stvari koje može hvatati i kojima se može igrati: palčeve, prste, čak i pupčanu vrpcu. Sviđat će mu se čak i glazba. Ako redovito slušate jednu te istu pjesmu, možda ćete primijetiti da je vaša beba prepoznaje i nakon rođenja.

Ona... sanja
Ultrazvučni pregledi beba u maternici u četiri dimenzije pokazuju da postoji aktivnost bebina mozga i dok spava. Snimci pokazuju brze pokrete očiju, poznato kao sanjanje, kažu prenatalni stručnjaci. Možda je to bebin način obrade senzornih informacija koje usvaja dok je budna. Sve je to priprema za vaše upoznavanje i život koji je pred njom.

O razvoju bebe u trbuhu, ali i kasnije čitajte na www.pitajmamu.hr
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju