Vrijeme ukusnih roštilja u prirodi je daleko iza nas. Imate li negdje u vreći polu iskorišteni ugljen koji vam samo smeta, imamo za vas pravo rješenje. Saznajte 9 domišljatih, korisnih i zabavnih načina na koji možete iskoristiti običan drveni ugljen

1. Popravak drvenog namještaja
Osim za izvrstan roštilj, ugljen može biti vrlo koristan i u kućanstvu. Imate li tamni namještaj ili neku drugu drvenu površinu koja je na rubovima oštećena, iskoristite ugljen za privremeno farbanje dok ne nađete vremena za prave radove.

2. Neutralizacija neugodnih mirisa

Ugljen je odličan filter koji upija neugodne mirise. U posudicu stavite malo ugljena i postavite u frižider, kantu za smeće ili na neka druga mjesta gdje je potrebna intervencija i recite zbogom neugodnim mirisima. Isto vrijedi i za prostorije gdje borave pušači.

3. Neka vaš buket dulje ostane svjež
Cvijet ili prekrasan buket koji ste dobili na poklon zahvaljujući ugljenu može potrajati puno dulje. Stavite komad ugljena u vazu za cvijeće i natočite vodu. Ugljen će poslužiti kao filter i vodu održavati čistom i bistrom.

4. Ugljen čuva vlagu
Ugljen vam može pomoći i kod održavanja vrta ili ukrasnog bilja. Komadiće ugljena posipajte po vrtu, oko cvijeća ili između ukrasnog bilja. Ugljen će čuvati vlagu, ali i spriječiti rast dosadnog korova.

5. Zabava za djecu
Iako zvuči neobično, ugljen može biti vrlo zabavan kako za vas tako i za djecu. Umjesto da kupujete krede za bojanje, iskoristite ugljen i neka vaša djeca oslikaju vaše dvorište, pločnik ili neku površinu koja će vam ostati u lijepom sjećanju. Prednost ovakvih crteža je što se vrlo lako peru običnom vodom.

6. Ugljen sprečava grušanje
Vreće s krupnom soli koja je spremna za hladne zimske dane također može ostati zaštićena od grušanja. U vreću stavite nekoliko komada drvenog ugljena i promiješajte te zatvorite vreću i spremite na uobičajeno mjesto. Ugljen će povući vlagu i zaštititi sol od grušanja.

7. Zabava za cijelu obitelj
Želite li biti maštoviti, upotrijebite ugljen za uređenje vašeg dvorišta. Iako se snijeg već otopio, već očekujemo drugi val  koja donosi prave zimske radosti. Napravite snjegovića, a ugljen iskoristite kao oči i gumbe što će posebno oduševiti najmlađe. Isto možete iskoristiti i za strašilo ili masku za noć vještica.

8. Hrana za prekrasne orhideje
Orhideja je vrlo osjetljiva biljka koja daje prekrasan cvijet što ju čini posebnom i neodoljivom. Kako bi ju zaštitili, komadiće ugljena postavite u vazu. Oni će održavati potrebnu količinu vlage, ali i nahraniti vašu nježnu biljku.

9. Štiti alat od hrđanja
Kutija s alatom nakon ljetnih radova može postati laka meta dosadnoj hrđi. Kako bi zaštitili alat od hrđe u kutiju stavite nekoliko komada ugljena. On će upiti višak vlage i zaštititi alat i kutiju od korozije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju