Predstavnici dm-a i Kliničko bolničkog centra Zagreb, uz podršku partnera Doma TV-a, predstavili društveno odgovornu Inicijativu 'Tu ljubav znači više' kojom su najavili završnu fazu prikupljanja sredstava za kupnju prvog tandemskog spektrometra masa u Hrvatskoj

Nabavom uređaja koji iz samo nekoliko kapi krvi novorođenčadi otkriva široki spektar različitih prirođenih i nasljednih metaboličkih bolesti, dm će osigurati temeljni preduvjet za provođenje proširenog novorođenačkog probira u Hrvatskoj. Inicijativu je podržalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatsko pedijatrijsko društvo.

'Za uvođenje proširenog novorođenačkog probira kao vitalnog dijela zdravstvene zaštitite ključna je bliska suradnja i zajednički rad širokog spektra stručnjaka, državnih i privatnih institucija, sveučilišta, roditelja. Naša zajednička misija je rano otkrivanje i pravodobni početak liječenja djece koja boluju od više od petnaest bolesti koje se do sada nisu mogle otkriti. Zahvaljujući humanosti dm-a i njegovih partnera, kao ključnih suradnika u uspostavljanju infrastrukture proširenog probira, danas smo blizu realizacije svoje misije.', istaknuo je ravnatelj KBC-a Željko Reiner.

S ciljem zadovoljenja temeljnog preduvjeta, nabavke dijagnostičkog uređaja bez kojega je nemoguće provoditi prošireni novorođenački probir u Hrvatskoj, dm je tijekom 2009. i 2010. godine u okviru svog višegodišnjeg babybonus programa, za svaku učlanjenu bebu odvajao po 20 kuna za prvi tandemski spektrometar masa u Hrvatskoj.

Inicijativom 'Tu ljubav znači više', kojoj se priključio i partner Doma TV, dm ulazi u posljednju fazu prikupljanja sredstava: tijekom siječnja 2011., za kupnju babylove ili Pampers pelena u dm-u, donira se po 10 kuna za nabavku ovog dijagnostičkog uređaja vrijednog više od 1,8 milijuna kuna.

'Dm-ova inicijativa za nabavu prvog tandemskog spektrometra odličan je primjer kako, pogotovo u ovim teškim vremenima, tvrtke mogu pomoći u uspostavljanju društveno važnih programa u Hrvatskoj. Vjerujem kako ćemo, inicijativom za uspostavu proširenog novorođenačkog probira i nabavom uređaja koji će biti na raspolaganju za sve novorođene bebe u Hrvatskoj, značajno utjecati na smanjenje smrtnosti i invalidnosti djece u budućnosti, što će svakome tko radi u dm-u i biti najveća nagrada', poručila je Marinka Akrap, članica Uprave dm-a.

Na Inicijativu s velikim odobravanjem posebno gledaju majke u Hrvatskoj. Projekt je s dobrodošlicom pozdravila i Martina Tomčić, poznata mezzosopranistica koja je u visokom stupnju trudnoće, a prinovu s veseljem očekuje u veljači ove godine. 'Kada je u pitanju zaštita i zdravlje vlastitog djeteta, ovakav pristup prevenciji prirođenim i nasljednim bolestima svakome od nas pruža veliku sigurnost i zadovoljstvo', naglasila je.

U Hrvatskoj se novorođenački probir za sva rodilišta provodi centralizirano u okviru aktivnosti Referentnog centra za genetiku i metaboličke bolesti djece Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koji je dio Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Program se počeo provoditi 1978. godine testiranjem na fenilketonuriju (prirođeni poremećaj metabolizma aminokiselina), a od 1985. i na prirođenu hipotireozu (smanjena funkcija štitne žlijezde). Do kraja 2009. godine tim putem spriječeno je 164 slučajeva umne zaostalosti i tjelesnog oštećenja kod djece s fenilketonurijom te kod 206 djece s prirođenom hipotireozom.

U skladu s dobrobitima koje donosi novorođenački probir u Hrvatskoj te prošireni probir u svijetu, KBC Zagreb započeo je uspostavu infrastrukture neophodne za provođenje proširenog probira i u našoj zemlji. Prvi, izuzetno važan korak je upravo nabava tandemskog spektrometra koji omogućava da se, nakon što se u prvim danima života iz pete svakog djeteta rođenog u Hrvatskoj uzme uzorak krvi i pošalje u Laboratorij za novorođenački probir KBC-a Zagreb gdje će uređaj biti smješten, otkrije više od dvadeset prirođenih bolesti. Kako će za predviđeno proširenje novorođenačkog probira u budućnosti biti potrebna i dodatna financijska sredstva, očekuje se podrška Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali i šire zajednice kako bi se prošireni probir mogao trajno provoditi.

Osim za potrebe novorođenačkog probira, tandemski spektrometar masa koristit će se i za analize neophodne za postavljanje dijagnoza velikog broja rijetkih nasljednih metaboličkih bolesti. Doma TV, specijalizirani kanal grupacije Nove TV, kojemu je moto 'Ljubav te čeka doma' od samog početka svog emitiranja u Hrvatskoj želi aktivno doprinijeti zajednici u kojoj djeluje te je prepoznao akciju 'Tu ljubav znači više' kao hvalevrijednu kampanju koja se podudara s filozofijom Doma TV-a čije su glavne odrednice dom, toplina i zajedništvo.

'Vrijednosti poput obitelji, radosti i punine života utkane su u naš program, a te je vrijednosti potrebno širiti i dalje. Uz pokretanje važne emisije za roditelje kao što je 'Mamin svijet' čast nam je da sudjelujemo u ovoj akciji u kojoj će Doma TV prenositi poruke o važnosti zdravlja od najranije životne dobi. Od svojih prvih dana želimo biti uz prve dane naših budućih gledatelja i vjerujemo kako ćemo s dm-om uspjeti realizirati ovaj plemeniti cilj', izjavila je glavna urednica Doma TV-a Zrinka Jankov.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju