Bračni parovi postaju zaštićena vrsta, a izvanbračne zajednice su sve popularnije. Manekenka Dvina Meler već 11 godina živi sa nevjenčanim suprugom i napominje kako je ljubav proces, a ne stanje uvjetovano papirom

Najnovija istraživanja su pokazala kako broj izvanbračnih zajednica vrtoglavo raste.

Ovaj trend u rastu zahvatio je i Hrvatsku pa se sve više parova odlučuje na ovakav način života.

Manekenka i avanturistica Dvina Meler i Darko Doveda već 11 godina žive u izvanbračnoj zajednici i kako doznajemo tako planiraju i nastaviti.

'Darko i ja nismo tradicionalni tipovi i papir nam ništa ne znači. Mislim da se ljudi u braku prestaju truditi jer ljubav je proces, a ne stanje. Moj nevjenčani suprug i ja zajedno smo zato što to želimo i to je puno vrijednije od papira', za Zadovoljna.hr je izjavila 35 godina stara Dvina koja uskoro planira postati majka.

Da podsjetimo, zakon kaže kako je to životna zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

Stručnjaci razlog pronalaze u osamostaljivanju žena koje se sve kasnije odlučuju vezati i postati majke te preferiraju ležerniji način života, dok sve više muškaraca gubi financijsku samostalnost i radije ostaje kod kuće.

>> Može li brak na brzaka završiti sretno?

>> Deset najgorih razloga za ulazak u brak

No isto tako problem je i u samoj instituciji koja je izgubila na važnosti pa se riječi 'U dobru i zlu, dok nas smrt ne rastavi' više ne shvaćaju ozbiljno.

'Ovo je još jedan od neizbježnih znakova koji upućuje na to da brak više nije temeljni princip organiziranja ljudskih života', kaže profesorica Stephanie Coontz iz Odbora za suvremenu obitelj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju