Dječje manekenstvo nije razvijena industrija u Hrvatskoj, no ipak djeca su često viđena lica u reklamama. Manekenske tečajeve djeca upisuju već s tri godine

Lara ima 6 godina i dvogodišnju karijeru manekenke i modela. Borna pak ima 5 godina i nekoliko snimljenih reklama i kataloga.

Redovito ih zovu na castinge gdje je mogućnost odbijanja itekako velika, a kako ih roditelji na to pripremaju otkril aje Ema Branica u magazinu Provjereno.

'Kad sam se vidjela na plakatima brojala sam koliko ih ima', rekla je Lara. Još nije sjela u školsku klupu, a iza nje su nekoliko reklama, revija i kataloga.

Larin tata Goran kaže da se to dogodilo slučajno. Lara je imala prijateljicu koja je išla na manekene, pa je i ona poželjela isto'.

Santa je tek završila školicu za manekene i iako je bila najmlađa naučila je sve, skidanje jakne, hodanje s kišobranom i torbicom i okrete.

Santa ne ide u vrtić, no mama Željka ju je, po njezinoj želji upisala u manekensku školu i dječji zbor. Još nije nosila revije, no zna da će biti manekenka kada odraste!

U manekenskoj školi djeca uče pravilno držanje,koreografija i pravilno hodanje. S obzirom na kratku koncentraciju rade se pauze, a najdraži dio sata je onaj u kojem teta podijeli slatkiše.

'Teško je djetetu od 3 ili 5 godina objasniti da se moraju držati ravno, no kada imaju knjigu na glavi sve je puno jednostavnije', rekla je teta Jelena.

Manekeni ipak postaju samo neki, a na castingu su moguća odbijanja.

'Djecu na to pripremam prije jer su odbijanja moguća', rekla je mama Jasna Fumić. Njezini Borna i Lea su oboje mali manekeni.

'Važno je da su djeca otvorena i snalažljiva, a najveća motivacija je djetetova želja', vlasnica modne agencije Marina Budanko koja kaže kako ima i ambicioznih roditelja čija djeca su ipak usmjerena na nešto drugo.

'Jesu li to roditeljske ambicije kada guraju djecu u ovakve poslove i jesu li svjesni rizika u koji upuštaju djecu', rekla je Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju