Dar koji će razveseliti vas ili vama drage osobe svakako je ručno oslikan zid. Mlada umjetnica Ines Ignjačić na unikatan način uljepšava životni ili radni prostor, a sa svojim priborom stiže u vaš dom i ispunjava sve želje. Zadovoljna.hr predstavlja vam njezin rad i nagrađuje vas zaista originalnim darom!

Bavite se kreativnim i zanimljivim poslom. Možete li nam opisati o čemu se zapravo radi?
Oslikavanje zidova je unikatan način uljepšavanja životnog ili radnog prostora. Premda to nije moja matična struka, oduvijek se bavim crtanjem i drugim oblicima kreativnog rada, pa je ovo jedan od načina da istovremeno radim nešto što volim i razveselim nekoga uljepšavajući mu dom. Oslikavanje zidova je kod nas još uvijek relativno nezastupljeno, no postaje sve popularnije.

Svojim crtežima uveseljavate mnoge prostore. Možete li izdvojiti najdraže radove?
Svaki je rad poseban na svoj način. Osobno su mi najdraži radovi za dječje sobe, iz dva razloga. Najprije, oni su svi međusobno potpuno različiti, najčešće likovi iz crtanih filmova, i svaki puta uživam radeći ih. Radovi za dnevne boravke su međusobno dosta slično jedni drugima, primjerice, apstraktni motivi ili drvo, kojega mnogi traže. Drugi je razlog radost koju djeca osjećaju nakon što vide svoj zid. Odraslima se može svidjeti, no entuzijazam nikada nije toliki kao kod djece. Ako bih izdvojila konkretan rad, najviše sam uživala radeći Edwarda Škarorukog i vlakić Tomicu.

Od kuda ideja za oslikavanje prostora?
Studentsku sobu u kojoj sam živjela prije nekoliko godina obojila sam u tamniju nijansu, jer su mi bijeli zidovi izgledali monotono. Znala sam da ću pri iseljavanju, prema domskom pravilniku, morati vratiti zidove ponovo u bijelo. Kako me je to ionako čekalo, odlučila sam zidove oslikati i učiniti si životni prostor ljepšim. Nakon prvog rada dodala sam ih još nekoliko. Nedugo nakon toga napravila sam web stranicu i uskoro su mi počele stizati prve narudžbe.

Kakvim se bojama i materijalima koristite u svom radu? (jesu li sigurne za djecu)
Koristim akrilne boje za zid koje nabavljam u posebnim dućanima sa slikarskim priborom. Boje su izuzetno kvalitetne, potpuno bezopasne za djecu, bez mirisa, vodootporne i brzo se suše. Radim s malim kistovima, pri čemu imam punu kontrolu nad površinom koju crtam, tako da nije potrebno zaštititi podove ili namještaj jer nema opasnosti od kapanja boje. Za oslikavanje nikada ne koristim šablone.

Na koji način odabirete kako ćete oslikavati zidove?
Najčešće se klijenti jave s gotovom idejom, tj. slikom onoga što žele. Poneki nisu sigurni, pa im pomognem prijedlogom ili savjetom da odaberu motiv koji bi se najbolje uklopio u njihov zid i najviše odgovarao njihovim željama. Bilo je klijenata koji nisu imali niti okvirnu predodžbu što bi željeli, pa smo zajedno pronašli rješenje.

Kada klijenti odaberu sliku s interneta, primjerice lik iz crtanog filma, to je izvrsno jer tada i on i ja znamo što će točno dobiti na zidu. Radim i jedinstveni dizajn motiva ukoliko netko to traži, no u tom slučaju klijent treba potvrditi da je zadovoljan radom na papiru, prije nego krenem s oslikavanjem zida.

Koliko vam je vremena potrebno za oslikavanje prostora?
Većinu sam radova završila u jednom danu, unutar nekoliko sati. Ukoliko je rad jako zahtjevan, može trajati dva dana ili duže. Primjerice, jednom sam dječaku u sobi crtala dvorac, za to mi je trebalo manje od dva sata, a za nogometaša Messia mi je trebalo oko sedam sati. Imala sam jednog klijenta čiji je motiv zahtijevao cijeli radni tjedan, u pitanju su bila tri velika zidna murala.

Koliko je komplicirano oslikani zid vratiti u prvobitno stanje?
Ovisi u koju boju podloge se vraća zid, tj. koliko je tamna. Ako preko tamnog crteža ide bijeli zid, biti će potrebna do tri premaza. Ako se zid boji u neku tamniju boju, onda bi već jedan premaz trebao prekriti crtež.

Zašto je, po vama, oslikavanje sobe idealan dar?
Oslikani zid je potpuno unikatan i trajan poklon. Idealan je osobito za djecu, jer svako dijete može dobiti sliku točno onakvu kakvu želi, od motiva i veličine, do položaja na zidu. Poklon je s njim svaki dan, nije potrošan, ne može se oštetiti ili izgubiti. U ovo blagdansko vrijeme kada mnogi ljudi u život unose promjene, oslikani zid kao dar je sitnica koja uveliko mijenja životni prostor – a znamo da male stvari znače najviše.

Prekrasan blagdanski dar razveselit će Moniku Sulejmanović koja je poželjela ukrasiti dječju sobe svoje djevojčice!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju