Kupovina polovnih stvari može pomoći kućnom budžetu, no i takva šoping avantura ima svoja pravila. Kako štednja ne bi bila na račun vašeg zdravlja ili sigurnosti, neke stvari ipak trebaju biti nove, čiste i s garancijom

Kolijevke i namještaj za djecu
Kako ne biste izlagali bebu riziku, kupite nov krevetac. Kod polovnog nikada ne možete biti sigurni je li montiran u skladu sa uputama, a ne znate ni u kakvim je uvjetima čuvan nakon što su djeca vlasnika porasla. Ovo upozorenje možete zanemariti ukoliko ovaj komad namještaja preuzimate od osobe u koju imate stopostotno povjerenja za koju ste sigurni da ga je čuvala samo za vas.

Dječje auto-sjedalice
Čak i ako polovne auto-sjedalice djeluju ispravno, nije neobično da se unutrašnja konstrukcija ošteti, ili da sistem za vezanje popusti. Da ne biste riskirali i dovodili dijete u opasnost, uvijek kupujte nove sjedalice.

Kacige za bicikl
Pri padu se obično ošteti unutrašnji sloj pjene, tako da na prvi pogled kaciga može djelovati neoštećeno. Ipak, kako ona služi da vas zaštiti u slučaju nezgode, nemojte ništa prepuštati slučaju.

Automobilske gume
Kada su automobilske gume u pitanju, teško je procijeniti pravo stanje. Uzmite u obzir da sila prilikom sudara trajno remeti stabilnost guma. Zašto biste zbog nekoliko stotina kuna stavljali glavu u torbu svaki put kad sjednete za volan.

Laptop
Kada kupite novi laptop imate garanciju, što je prednost koja nije zanemariva. Također, kako je predviđeno da se ova računala nose, ne možete biti sigurni da prethodnom vlasniku laptop nije završio na podu, ili bio poliven kavom. Isto vrijedi i za foto-aparate i kamere.

Plazme i HD televizori
Popravka ovakvih modela je zaista preskupa. Bolje je da uštedite novac i plazmu kupite kada ćete si moći priuštiti novu uz koju, naravno, ide garancija.

Madraci
Ne želite da spavate na tuđim grinjama, česticama kože i tjelesnim tekućinama. Osim toga, čak i najkvalitetniji madraci imaju rok trajanja od deset do 12 godina, a onda je vrijeme za novi.

>> Koje sve bakterije i gljivice donosite iz šopinga?

>> Kako ispravno kupovati odjeću?

Cipele
Ako vam se dopadaju cipele koje je neko već nosio, čak i ako je u pitanju vaša sestra koja tvrdi da ih više nikada u životu neće obuti, razmislite još jednom.
Obuća se formira prema stopalu vlasnika, a sigurno se ne želite boriti sa žuljevima i zadebljanjima na stopalima zbog polovnih cipela.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju