Kulturna manifestacija 'Čarolija Izraela – ljeto u Zadru' odvijat će se od 12. do 19. srpnja na različitim lokacijama u gradu Zadru. Glavni inicijator i pokretač ovog iznimno značajnog kulturnog projekta je Veleposlanstvo Države Izrael, uz partnere Grad Zadar i Turističku zajednicu Zadra

Cilj 'Tjedna Izraelske kulture', koji se održava u Hrvatskoj već drugi puta po redu je predstaviti svim posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti, dio svjetski poznatih izraelskih izvođača poznatih po posebnom doprinosu, koji su ostvarili za Izraelsku kulturu te izvanrednom talentu.

Neki od izvođača koji će nastupiti na zadarskom Forumu poput Gudačkog kvarteta Dafna, Zbora Hora Jerusalem, Yamma ansambla, Jazz klezmer sastava Apropos.art, Mehola plesne skupine, slikara i kipara Menashe Kadishmana, koreografa Baraka Marshalla i mentalista Liora Sucharda, mogu se pohvaliti i mnogobrojnim svjetskim i domaćim nagradama te karijerama.

Kulturni program svakoga dana vodit će proslavljeni i poznati Zadrani Doris Pinčić i Duško Modrinić, koji će cijelom događaju dati dozu lepršavosti i ljetne razigranosti.

Veleposlanstvo Države Izrael ovim kulturnim festivalom želi približiti Zadranima, njihovim turistima, ali i svima ostalima kulturno-povijesno nasljeđe Izraela kroz umjetnost, glazbu i ples. Kultura je pojam koji povezuje ljude bez obzira na njihovu narodnost, boju kože ili religiju te produbljuje međusobno razumijevanje, toleranciju i ljubav prema estetici.

'Ljeto je pred nama, a s ljetom već tradicionalno započinje Tjedan izraelske kulture i osam nezaboravnih dana u kojima naše posjetitelje očekuje pregršt kulturnih događanja. Iznimno smo ponosni što ćemo uspjeti prenijeti čaroliju Izraela petm umjetnosti u ljetni Zadar i podjeliti s dragim domaćinima atmosferu i duh naše zemlje. Posebno nam je drago što smo ostvarili odličnu suradnju s gradom Zadrom te smo sretni zbog zajedničkog projekta, kojim gradimo dugoročne prijateljske odnose između Izraela i Hrvatske. Pridružite nam se kulturnoj manifestaciji godine 'Čarolija Izraela – ljeto u Zadru', izjava je Izraelskog veleposlanika Nj. E. Yosefa Amrania.

Grad Zadar zahvaljujući organizaciji ovog zahtjevnog visoko kulturnog događaja, svakako će obogatiti ponudu samog grada te ga učiniti još atraktivnijom brojnim domaćim i stranim turistima. Ovu tvrdnju svojim riječima je potvrdio i gradonačelnik grada Zadra te direktor Turističke zajednice Grada Zadra.

'Zadar je važno hrvatsko turističko odredište koje uz svoju bogatu povijesnu ostavštinu, sve više privlači turiste upravo raznolikim kulturnim, zabavnim, sportskim i ostalim javnim sadržajima. Cijela zadarska starogradska jezgra postat će 12. do 19. srpnja velika pozornica na otvorenom. Upravo zato želim posebno zahvaliti Veleposlanstvu Države Izrael na čelu s Nj.E. g. Yosefom Amranijem na ovoj predivnoj manifestaciji koja će istaknuti važnost zajedništva i tolerancije među narodima te vrijednosti u različitosti kultura', izjava je gradonačelnika Zvonimira Vrančića.

'Turistička zajednica Zadra je s velikim zadovoljstvom prihvatila sudjelovati u organizaciji hvalevrijednog događaja, kojim će svojim građanima i gostima dočarati bogatu izraelsku kulturu. Mi organiziramo veliki broj kulturnih i zabavnih manifestacija s ciljem obogaćivanja i podizanja kvalitete turističke ponude te s velikim ponosom ističemo kako će ovaj festival dodatno oplemeniti cjelokupan ljetni sadržaj grada i pružiti mu posebnu atmosferu', izjava je direktora TZ Grada Zadra, Zvonka Šupea.

Detalje o programu cjelokupne manifestacije možete pogledati na službenim stranicama Veleposlanstva Države Izrael te na Facebook profilu.

Koncert koji će oduševiti zadarsku publiku!
Skupina glazbenika pod vodstvom Yurija Povolotskog Apropos.art nastupit će u Zadru te prenijeti publici tradicionalni klezmer zvuk u malo drugačijem, modernijem aranžmanu.

Koncert će se održati 13. srpnja na Forumu u 22.00 sata.
Jazz-Klezmer sastav Apropos.art osnovan je 2004. godine zahvaljujući energiji skladatelja Yurija Povolotskog, koji predstavlja židovsku suvremenu glazbu. Kombinacija folklora s elementima klasične glazbe, jazza, fusiona, funka, country zvuka i mediteranske etničke kulture čini osnovu za moderno izvođenje tradicionalne klezmer glazbe.

Glazba sastava Apropos.art čarolija je za uši i dušu.

Grupa se sastoji od mladih entuzijastičnih svirača – Constantina Keytlina (klarinet), Victora Rotenberga (violina), Borisa Bendikova (truba), Dmitryja Oradovskog (bas gitara), Anatolyja Magdalinskog (bubnjevi), koji svojim temperamentom, svježinom forme, pogleda na glazbu i kreativnom izvedbom čine program Apropos.art sastava pravom čarolijom za uši i dušu.

Bronislava Kazantzev je solistica ansambla te ujedno glumica, pisac pjesama i scenarija te pjevačica s velikim rasponom mogućnosti od izvedbe do kreativnog izražaja. Njezin repertoar uključuje jazz, šansone i romantičnu glazbu na različitim jezicima poput hebrejskog, engleskog, jidiša, njemačkog, francuskog, rumunjskog, ruskog i španjolskog, kroz savršenu kombinaciju zvuka i pokreta.

Sastav priređuje solo nastupe u Izraelu te sudjeluje i na različitim festivalima, televizijskom i radijskom programu. Ansambl je dobitnik brojnih nagrada s natjecanja u Izraelu.
Umjetnički direktor Apropos.art sastava, ujedno i njihov osnivač, Yuri Povolotsky, poznat je skladatelj, aranžer i pijanist ukrajinskog podrijetla. Njegov rad je orijentiran internacionalno te surađuje s brojnim glazbenicima iz cijelog svijeta, a istovremeno je aktivan član direkcije Židovske duhovne glazbe.

Kao dio različitih kolektiva osvajao je brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima i festivalima. Posebna počast je nagrada UNESCA za razvoj i interakciju između kulture i glazbe koju je osvojila njegova kompozicija. 2007. godine Yuri Povolotsky primio je nagradu 'Jeruzalemske masline' za poseban doprinos razvoju židovske folklorne muzike i originalnim kreacijama s židovskom temom. Skupina vrsnih glazbenika zasigurno će oduševiti zadarsku publiku, a klezmer ritam će zavladati rivom, kalama i trgovima Zadra.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju