Prva djelomična pomrčina Sunca u ovoj godini vidljiva je od 8, a u ovom astronomskom fenomenu možete uživati sve do 10 sati i 50 minuta

'Početak pomrčine u većini Hrvatske bit će oko 8 sati. Tada će se dogoditi prvi kontakt, odnosno Mjesec će prividno početi zaklanjati Sunce. Početak pomrčine ovisi o zemljopisnom položaju pojedinog grada, ali uglavnom će početi oko 8 sati, a završiti oko 10 sati i 50 minuta', istaknuo je Antun Radonić, voditelj planetarija Tehiničkog muzeja Zagreb.

Oprez! Pomrčina se ne smije promatrati golim okom jer može doći do oštećenja vida pa se preporuča promatranje kroz zaštitna stakla.

Pomrčina bi trebala biti vidljiva iz cijele Hrvatske, ali to ovisi o vremenskim prilikama. U krajevima u kojima oblaci ne budu zaklonili nebo, moći će se uživati u ovom astronomskom fenomenu koji nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca.

'Tehnički podaci ove površine su takvi da će Mjesec pokriti 68 posto površine Sunca, odnosno 73 posto sunčevog promjera', objasnio nam je Radonić.

Inače, prva djelomična pomrčina Sunca u 2011. godini biti će vidljiva u cijeloj Europi osim na Islandu te Sjevernoj Africi i dijelu Azije. Najvidljivija će biti u Švedskoj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju