Svaka prostorija u domu ima svoje zakonitosti kojim prilagođavama vlastiti ukus i afiniteti. Dječja soba više od bilo kojeg drugog dijela stana ili kuće traži sigurnost i udobnost, ali i maštovitost bez granica

Prosječna dječja soba danas obuhvaća kvadraturu od 8 do 20 metara kvadratnih koja je često namijenjena za dvoje djece.

Prilikom njezina opremanja potrebno je razmišljati o dobi djece i njihovim potrebama: učenju, spavanju, igranju te funkcionalnosti ormara, poličara, spremišta za igračke i ostalog namještaja
Upravo je zato prije ulaska u opremanje takve sobe bitno isplanirati pomno svaki detalj.

>> Savjet dizajnera: Trikovi za preuređenje spavaće sobe

Za manje dijete vrtićke i predškolske dobi nije nužno odmah predvidjeti mjesto za radni stol, ali s vremenom treba uzeti u obzir da i on mora stati u taj prostor.Svakako treba uzeti u obzir afinitete djeteta, boje i materijale koje voli i s kojima se osjeća sigurno. Ako je negdje dobrodošlo igrati se s bojama i oblicima, dječja je soba pravo mjesto za to, no ipak treba paziti da ne pretjeramo pa da konačni ishod ne bude prenapadan i agresivan za dječju psihu.

>> Savjet dizajnera: Dvije trendi ideje za vaših 20 kvadrata

Pastelne boje i svijetli namještaj pravo su rješenje za male dječje sobe. Tapete i oslikavanje zidova također su vrlo popularni, a izbor je beskrajan.Sigurnost je još jedan aspekt vrlo važan u opremanju dječjih soba. Tako za premalenu djecu nisu dobri kreveti na kat, a ako su i nužni, treba postaviti adekvatnu zaštitnu ogradu.
Ukoliko su u sobi djeca mlađa od 6 godina sve utičnice za struju potrebno je postaviti maskice koje se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama. Radijatore je moguće zatvoriti u maske od perforiranog medijapana kako se malena djeca ne bi ozlijedila pri igri.

Modularni namještaj danas je postao imperativ zbog malenih prostora. Tako su na primjer kreveti na kat uobičajena stvar u opremanju dječjih soba za dvoje i više djece. Takvi se kreveti mogu kupiti kao gotovi komadni namještaj ili se pak mogu raditi po mjeri.Modularni mogu biti i drugi komadi namještaja poput stolova na kotačiće koji se mogu izvlačiti po potrebi, raznih skrivenih ladica u kojima mogu biti dodatni kreveti.Kod radnih je stolova bitno da su postavljeni tako da prirodno svjetlo dolazi s lijeve strane (gdje je moguće).
Kao podne obloge u dječjim je sobama dobro koristiti tepihe, tapisone, ili ako je dijete alergično, prirodne materijale poput sisala ili perive puzzle kao na slici. Djeca često sjede i igraju se na podu pa treba misliti na njihovo zdravlje.Rasvjeta treba biti vrlo dobra, pogotovo ako je malo prirodne svijetlosti u sobi. Osim središnjeg izvora svjetlosti imperativ su male noćne svjetiljke za čitanje i stolne svjetiljke za radnim stolom.

Zavjese na prozorima trebaju biti svijetle i prozračne kako bi omogućavale što bolje prodiranje prirodnog svijetla u sobu. Ukoliko želite, možete se igrati raznim šarenim , neprozirnim dekorima koji u tren oka mogu zamračiti prostoriju i stvoriti mali privatni svijet.

Ormari i poličari u dječjim sobama trebaju omogućiti dovoljno mjesta za odjeću, igračke, knjige i školski pribor naših mališana. Uobičajeno je da u ormarima postoji barem jedno kratko vješanje širine 80 cm, te ormar s policama širine 50 cm. Njihova dubina trebala bi biti min 50 cm. Uz to su potrebne još barem dvije ladice, poličar te radni stol s 2 -3 manje ladice. Ukoliko je dvoje djece, trebalo bi sve računati puta dva.

Zaključimo na kraju: pri opremanju dječje sobe vrlo je važno dobro osmisliti prostor kako bi se djeca osjećala sigurno i ne skučeno te imala dovoljno prostora za učenje i igru.

Savjetuje Bosiljka Antolković, dizajnerica interijera.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju