Zbog svog angažmana u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba Klara Grisfelder je dobitnica volonterskog Oskara, godišnje nagrade koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba

Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želi se istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu.

Klara je 17-godišnja učenica Srednje veterinarske škole i volonterka Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba gdje pored školskih obaveza već dvije godine volontira.

Tijekom 2011. godine Klara je ukupno volontirala 450 sati, minimalno jedanput tjedno, skoro svaki vikend, a za vrijeme školskih praznika svakodnevno. Dnevno bi volontirala minimalno 3 sata. Isto tako je dolazila na skoro sve akcije udomljavanja i podrške skloništu u organizaciji Grada Zagreba.

Klara u skloništu radi s psima i pomaže im u socijalizaciji s ljudima i drugim životinjama i time ih priprema za novi dom i novu obitelj; timari ih i češlja, igra se sa štencima što je osnova svakog početnog treninga.

>> 6 stvari koje vas kućni ljubimci mogu naučiti o vezi

>> Beba u životinjskom carstvu

I sama je završila osnovne i napredne tečajeve poslušnosti i socijalizacije i s pojedinim psima radi kliker trening; mijenja psima vodu prema potrebi, pomaže psima na oporavku od operacija brinući se za njih u postoperacijskoj njezi te sudjeluje u akcijama udomljavanja.

Otkako Klara volontira u skloništu, promijenjen je cijeli koncept rada s volonterima i rad s njima je unaprijeđen, organiziraju se tečajevi i Sklonište trenutno ima preko 50 volontera i kontinuirano se radi na njihovoj edukaciji, a Klara u tome pomaže i sama će uskoro početi održavati tečajeve za volontere.

Djelatnici Skloništa smatraju da Klara ima tu posebnu 'žicu' ( ne samo ljubav) za sve životinje pa tako i za pse. Smatraju da ona shvaća kako životinje funkcioniraju i pomaže im da se vrate u obitelj iz koje su bile istjerane ili u kojoj nikad nisu živjele.

Životinje se uz nju osjećaju sigurno, a ona razumije da je svaka od njih posebna i da su neke od njih prošle i teška zanemarivanja ili zlostavljanja i da im treba puno vremena i razumije i opasnosti koje mogu nastati od takvih životinja, a to razumijevanje prenosi i na ostale volontere i udomitelje.

Klara putuje jako daleko svaki dan i to iz Zaprešića u Sesvetski kraljevec, znači na kraj grada i pohađa srednju veterinarsku školu u Dubravi. Kako bi potaknula i druge da se uključe i volontiraju, Klara poziva sve zainteresirane da podrže rad Skloništa kojem su potrebni volonteri i sredstva za što bolju njegu životinja. Kako kaže, pasa u skloništu ima mnogo i svaka prijateljska ruka je dobrodošla, a ako ne znate kako potrošiti svoje slobodno vrijeme, pokušajte s volontiranjem u Dumovcu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju