Rezultati Nacionalnog indeksa sreće po regijama pokazali su da su stanovnici Zagreba najnezadovoljniji građani Hrvatske. Najskuplji najam stanova i parkiranje, velike cijene komunalnih usluga i vode te poskupljenje zagrebačkih vrtića izaziva ogromno nezadovoljstvo građana

Rezultati Nacionalnog indeksa sreće po regijama pokazali su da su stanovnici Zagreba najnezadovoljniji građani Hrvatske.

Sve su vrijednosti za Zagreb u srpnju ispod razine zemlje, a većina njih na samom je dnu ljestvice. Samo se u jednom,
ekološkoj svijesti, Zagrepčani izdvajaju iznad prosjeka.

Zagrepčani su sa 63,1 bodom opće razine indeksa, uz regiju sjeverne Hrvatske, najmanje sretni građani, najlošijeg su emotivnog stanja (58,7 bodova), procjenjuju da im je standard života najniži (pristup životnim potrebama 57,2 boda), najnezadovoljniji su osobnim razvojem i socijalnom okolinom (67,3 boda).

>> Za sreću je potrebna samo jedna minuta!

>> 3 top besplatne stvari koje usrećuju život

Samo su Dalmatinci nezadovoljniji radnom okolinom od stanovnika Zagreba (71,8 bodova), pa je stoga Zagreb među najpesimističnijim regijama Hrvatske (59,9 bodova).

Sva slična istraživanja u svijetu pokazuju da kvalitativni
pokazatelji uvijek prate smjer kvantitativnih, odnosno da rast bruto društvenog proizvoda (BDP) prati i rast kvalitete života. No, istraživanje Nacionalnog indeksa sreće pokazuje da su stanovnici Zagreba izuzetak. Čak su i najnerazvijenije regije - Lika, Kordun i Banija - izrazile veći optimizam (69,8 bodova) u odnosu na Zagrepčane (59,9 bodova) koji svoju budućnost u sljedeće dvije godine najlošije procjenjuju.

Iako je Zagreb gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje s najvećim BDP-om po stanovniku, njegovi stanovnici
nisu zbog toga sretniji od drugih. Upravo suprotno - oni su najnesretniji građani.

Zagreb ima najveći prirez u državi, najskuplji najam stanova i parkiranje, velike cijene komunalnih usluga i vode, a posljednje poskupljenje zagrebačkih vrtića izazvalo je ogromno nezadovoljstvo građana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju