Poslali ste i svoju dvadesetu molbu za posao, ali nitko ne odgovara, ako ste i bili pozvani na razgovor, posao je dobio netko drugi, očajni ste, na rubu snaga i mislite da ćete zauvijek ostati nezaposleni... Tisuće ljudi u Hrvatskoj svakodnevno se osjeća tako, a ako ste i vi među njima, sljedećim savjetima vam želimo pomoći da zadržite pozitivan stav i vjeru u to da je trenutna situacija privremena i da ćete naći posao

1. Držite se rasporeda
To što trenutno ne radite, ne znači da se ne možete pravite da imate puno radno vrijeme. Svako jutro ustajte u neko razumno vrijeme, istuširajte se i odjenite pa čak i ako ne planirate odmah izići iz kuće. Nikako nemojte polovicu dana (ili čitav dan) provesti u pidžami. Svedite gledanje televizije i Facebook na minimum, a ako vam nedostaje zvuk u pozadini, stavite neku ugodnu glazbu.

Tijekom dana okupirajte se provjeravanjem slobodnih radnih mjesta, šaljite molbe i odredite još par zadataka koje ćete taj dan obaviti. Tako ćete, unatoč nezaposlenosti, osjećati da ipak napredujete, a ne da stojite na mjestu.

2. Treniraje um
Jedan od dnevnih zadataka može biti i – učenje novog jezika. Zahvaljujući internetz možete odraditi kratki, ili duži, tečaj kojeg god jezika želite, i to besplatno, a možete se baviti i nekim drugim umnim aktivnostima koje će vam donijeti nova znanja.

>> Tražite posao? Provjerite kako se pokazati u najboljem svjetlu

Bez obzira na to što vas zanima ili okupira, bitno je da trenirate um i održavate ga aktivnim.

3. Izađite iz kuće
Potragu za poslom možete u potpunosti voditi od kuće, točnije s računala, ali unatoč bezbrojnim mogućnostima internet komunikacije, komunikacija uživo i dalje ima svoju težinu i prednost nad virtualnom.

Jedan od dnevnih zadataka u periodu traženja posla može biti i – učenje novog jezika

Stoga pokušajte što ćešće biti u društvu drugih ljudi, širite poznanstva i skupljajte kontakte ljudi. Nikada ne znate gdje i od koga ćete čuti informaciju koja bi vam mogla pomoći da dobijete posao. I jedna naizgled obična kava može pomoći da u bliskoj budućnosti više ne budete nezaposleni.

4. Rekreirajte se
Nedostatak vremena najčešći je izgovor za fizičku neaktivnost, no sada kada vremena imate napretek ništa više ne stoji između vas i vaših tenisica za trčanje.

>> 4 najveće greške na razgovoru za posao

Obucite ih i krenite trčati, možete i samo hodati, svejedno je, bitno je da se krećete i rekreirate. Osim što će vas držati u formi, fizička aktivnost razbit će monotoniju i probuditi vaš duh te vam napuniti baterije što znači da ćete se moći još energičnije baciti u potragu za novim poslom.

5. Sjetite se da niste sami
Možda ne želite druge opterećivati svojim problemima, ali svatko se ponekad treba nekome izjadati i čuti koju riječ utjehe, a tko će nas bolje saslušati od obitelji i prijatelja. Stoga, ne okolišajte i povjerite se bliskoj osobi – razgovor s osobom koju volite i kojoj vjerujete učinit će čuda za vaše klonulo samopouzdanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju