Simpatičan, sladak i nedvojbeno prepoznatljiv. Novi se C3 etablirao kao jedan od najoriginalnije dizajniranih malih automobila, baš kao što je to uspjelo i prethodniku

Nije pretjerano ako kažemo kako je C3 tipičan ženski automobil, posebice u ovoj boji. Muški vozači bi ga stoga mogli zaobilaziti, no Citroen je zasigurno svjestan te činjenice, ali i uvjeren kako može ponoviti uspjeh originalnog C3, kojem se pripisivao isti epitet.

Za razliku od eksterijera, interijer se ipak ne može prozvati tipično ženskim.

Dizajn je pogođen, a svakako valja pohvaliti i osjetno čvršću izradu u odnosu na prvu generaciju. I materijali su djelomično poboljšani, no još je tu uvijek dosta tvrde, neugledne plastike. Nadalje, pretincima nedostaju gumeni podmetači koji bi sprječavali klizanje predmeta, poput mobitela.

Ono što nas je ugodno iznenadilo je inteligentno stvaranje dodatnog prostora za suvozača. Njegov je dio kokpita uvučen prema vjetrobranu, čime je dobiveno osjetno više prostora. Posebnost novog C3 je i stakleni panoramski krov. Njegova je namjena jasna: više svjetla u kabini i bolji, odnosno zanimljiviji pogled.

Narušena koncentracija

Tako to zvuči na papiru, ali u zbilji, barem što se nas tiče, isti je posve nepotreban. Dapače, odvraćao nam je pažnju tijekom vožnje, jer primjećujete posve nebitne objekte, poput kuća u daljini, posebice noću s jakom rasvjetom, i koncentracija je narušena.

Do te mjere da imate osjećaj da vas bole oči koliko nenamjerno, na trenutke, pogledavate iznad sebe. Uz to, funkcija klasičnog sjenila za sunce je neadekvatna, a i bojimo se pomisliti koliko bi koštao novi vjetrobran u slučaju puknuća.

Vratimo se stoga limu, odnosno onome ispod njega. Ovdje je 1.4 benzinac sa 95 konja, što je svojevrsna zlatna sredina. Sasvim dobar motor iako se isto, po tko zna koji put, ne može reći za mjenjač. S nevjerojatno dugim hodovima, već nakon nekoliko dana korištenja, postaje pravi neprijatelj užitka u vožnji.

Ovjes je tipičan za Citroen. Mekan i udoban, ali morate računati na naginjanje i poniranje karoserije, čak i na ravnom kada dodajte gas ili kočite, s čime se već dugo nismo susreli. Testni C3 s bogatom serijskom opremom te uz 4 stavke dodatne, vrijedne 12 tisuća kuna, ukupno stoji 122 tisuće kuna. Malo auta za puno novca. Po nama, to je ipak previše.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju