Zakoračili smo u sezonu gripe i prehlade, a to znači da neumorni kašalj i upaljeno grlo trebamo umiriti. Srećom, brzo i lako ih mogu ublažiti ove prirodne biljne pastile za grlo koje sami možete napraviti

SASTOJCI ZA PASTILE:

- 1 šalica vode u kojoj se namakalo ljekovito bilje, svježe ili suho (kadulja, majčina dušica, korijen sljeza, sljeza, kamilica, menta)

- 1 i pol šalica meda

POSTUPAK IZRADE PASTILA:

1. Prokuhajte količinu vode koja stane u dvije šalice te u proključalu vodu dodajte odabrano bilje. Količina bilja ovisi o vašoj preferenciji, ali jedna žlica svakog bilja je najmanja količina koja je efektivna. Ostavite bilje da se natapa 20 minuta te ga zatim izvadite iz lonca.

Duboko smo zakoračili u sezonu gripe i prehlade, a to znači da neumorni kašalj i upaljeno grlo trebamo umiriti.

2. U drugu posudu za kuhanje nalijte jednu šalicu vode u kojoj se namakalo bilje te jednu i pol šalicu meda. Temperaturu namjestite na srednju jačinu.

3. Miješajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, odnosno dok ne dosegne 150 stupnjeva Celzijusa. Možete provjeriti je li smjesa gotova tako što ćete uzeti mali komadić smjese i spustiti ga u ledenu vodu kako biste vidjeli hoće li se odmah stvrdnuti. Taj komadić treba biti dovoljno čvrst da se može razbiti ako ga se ispusti na kuhinjsku podlogu.

Također, možete prestati s kuhanjem onda kada vidite da se smjesa počinje pjeniti i odvajati. Tada je bitno brzo maknuti posudu s plina kako smjesa ne bi zagorila.

4. Smjesu potom prebacite u protvan koji ste prije toga namastili kokosovim uljem i ostavite je da se ohladi sve dok je ne budete mogli dotaknuti i brzo oblikovati kao pastile.

5. Zatim oblikovane pastile prebacite na papir za pečenje kako bi se u potpunosti ohladile te ih pospite šećerom u prahu kako biste spriječili da se slijepe jedne za druge.

Pogledajte još jednu verziju domaćih pastila od meda, limuna i đumbira koje spašavaju upaljeno grlo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju