Sastojci za pastile za grlo:
- 1 šalica šećera
- pola šalice vode
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica meda
- pola žličice mljevena đumbira
- četvrtina žličice mljevena klinčića
Postupak za pastile za grlo:
- U posudu uspite šalicu šećera i pola šalice vode. Prerežite limun na pola i iz jedne polovice iscijedite žlicu soku u posudu (limunov sok bogat je vitaminom C) te dodajte žlicu meda koji ima antibakterijska svojstva, smiruje upaljeno grlo te zaustavlja kašalj.
- Dodajte pola žličice mljevena đumbira koji ojačava imunitet, suzbija upale, ublažava bol i mučninu, te na kraju dodajte četvrtinu žličice mljevenog klinčića. Ako nemate mljevenog klinčića možete uzeti suhi klinčić i sami ga samljeti. Klinčić smanjuje stvaranje sluzi, djeluje antiseptički i krcat je antioksidantima.
- Posudu stavite na vatru i dobro promiješajte sastojke. Kad počne kipjeti ponovno promiješajte te smanjite vatru na lagano. Pustite da lagano kipi 15 do 20 minuta te svako malo promiješajte. Dok smjesa kipi pripremite protvan i podložite papirom za pečenje.
- Kada prođe 15 do 20 minuta maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Mješavina bi trebala biti gusta, tamna i sirupasta. Pomoću žlice izlijte mješavinu u protvan tako da žlicom zagrabite malu količinu smjese i izlijete je u protvan radeći male ovalne bombone.
- Pazite da se ne opečete jer je mješavina i dalje vrlo vruća. Za pravljenje bombona možete se poslužiti i kuhinjskom štrcaljkom, ali samo ako ste dovoljno vješti jer je smjesa vruća.
- Kada ste napravili bombone ostavite ih da se ohlade 20 minuta te ih pospite šećerom u prahu što će spriječiti da se slijepe jedni za druge. Zatim ih skinite s papira te ih protresite u protvanu kako bi bili dobro prekriveni šećerom u prahu. Bomboni su sada spremni za konzumaciju.
Dodatni savjeti: kako biste bombone uvijek mogli nositi sa sobom i imati ih pri ruci, uzmite limenu kutijicu, podložite je komadićem papira za pečenje i napunite je bombonima.
Možete spraviti i ljekoviti napitak – dva bombona stavite u šalicu vruće vode, pustite da se otope, promiješajte i popijte.
Pročitajte i: