Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke u kojem se žene podsjeća na važnost prevencije ove opake bolesti koja svake godine u Hrvatskoj uzima stotine života.

‘’To se neće dogoditi meni’’ ili ‘’Još sam premlada’’ neke su od isprika za izbjegavanje redovitih pregleda dojki, ali upravo na ovaj način žene mogu na vrijeme spriječiti teži oblik bolesti.

Matko Gulin, specijalist radiolog Croatia poliklinike, upozorava kako donja dobna granica za rak dojke ne postoji te da za pregled ne treba čekati kvržicu ili pojavu nekih drugih simptoma.

‘’Samopregled dojki je nešto što bi žene trebale raditi jednom mjesečno jer na taj način mogu napipati krvžicu. Međutim, redovita kontrola jednom godišnje može na vrijeme otkriti bolest koja još nema ni jedan simptom, pa ni kvržicu koja se može opipati. Mamografija se radi od 40. godine, ali na pregled ultrazvukom jednom godišnje treba početi dolaziti već od ranih 20-ih godina. Na taj način, žene jednim kratkim pregledom mogu prevenirati bolest prije nego što dođe u opasnu fazu. Pregledajte se već danas jer na taj način možda možete spasiti svoj život." – ističe Matko.

PR PR (Foto: PR)

U Croatia poliklinici pacijentice mogu napraviti punu dijagnostiku koja uključuje ultrazvuk, mamografiju i magentsku rezonancu. Također, mogu se napraviti i zahvati poput citopunkcije ili biopsije dojke.

‘’Određeni broj žena i djevojaka zazire od redovitog pregleda. U Croatia poliklinici pacijenticama pristupamo individualno i temeljito te otvorenom komunikacijom gradimo povjerenje što je iznimno važno. Uz to, na raspolaganju nam je vrhunska tehnologija koja omogućuje brzu i pouzdanu dijagnostiku.’’ – ističe Matko.

U Croatia poliklinikama u Zagrebu, Splitu, Puli i Koprivnici rade stručno osoblje koje se kontinuirano usavršava. Tijekom godina na vrijeme je dijagnosticirano više od tisuću bolesti, a posebno se ističu preventivni pregledi koji omogućuju da se bolest spriječi na vrijeme. Upravo zato su Croatia poliklinike danas prepoznatljive kao visokospecijalizirane ustanove u kojima se preventivni pregled može napraviti u kratkom roku.

PR PR (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju