Mladen Vasary, proslavljeni filmski, kazališni i televizijski glumac, napustio nas je jučer u 69. godini života. Pamtit ćemo ga po ulogama u seriji Putovanje u Vučjak, filmovima Seljačka buna i Horvatov izbor, ali zlatnim će slovima u povijest hrvatske kinematografije biti upisan zbog kultnog dječjeg klasika Družba Pere Kvržice, u kojem je odigrao ulogu Pere Kvržice.

Film Družba Pere Kvržice omiljeni je dječji klasik, snimljen 1970. godine u režiji Vladimira Tadeja. Radi se o adaptaciji istoimenog romana Mate Lovraka, uz koji smo, čitajući najdražu lektiru, učili o zajedništvu, prijateljstvu i najvažnijim životnim vrijednostima.

Radnja se događa u predratno doba, a Pero, protagonist kojega je glumio Mladen Vasary, ima važan zadatak. Treba obnoviti stari mlin kako bi se ondje s prijateljima mogao igrati preko ljeta.

Ovaj je klasik hrvatske kinematografije postigao velik uspeh i potaknuo ekranizaciju još jednog Lovrakova remek-djela, Vlaka u snijegu.

Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete likovi su koji su obilježili naše djetinjstvo. Vrijedni dječaci prolazili su kroz razne pustolovine koje su se pretvorile u niz uzbudljivih i poučnih akcija. Iako su se vremena promijenila, temeljne životne vrijednosti ostale su iste, pa ovaj bezvremenski klasik i dandanas ima istu pouku kao 70-ih godina prošlog stoljeća.

Djeci je svijet odraslih nedokučivo prostranstvo, puno misterije i situacija u kojima žarko žele sudjelovati. Ovaj je film prije svega mališanima omogućio da zavire u svijet odraslih i pronađu odgovore na temeljna životna pitanja koji će ih voditi kroz život.

Kako biti primjer odraslima? Kako pronaći ljepotu u skromnosti? Kako nas oblikuju stari seoski običaji? Kako biti dobar prijatelj, cijeniti zajedništvo i razlikovati dobro od zla, samo su neke vrijednosti koje smo naučili gledajući Mladena Vasaryja u ulozi omiljenog Pere.

Družba Pere Kvržice - 4 Mladen Vasary zbog uloge Pere Kvržice zlatnim će slovima biti upisan u povijest hrvatske kinematografije (Foto: Sanjin Strukic/Pixsell)

Oni koji su poznavali Mladena Vasaryja govore da je on bio rođen za ovu ulogu. Malo tko može ostaviti takav trag, odgojiti generacije, napraviti zavidnu domaću i inozemnu karijeru, a živjeti skromno i ponizno kao što je živio naš proslavljeni glumac.

Mladen Vasary rođen je 1954. u Lendavi u Sloveniji. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1976., a završio je i privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu.

Vlak u snijegu "Vlak u snijegu": Omiljeni dječji klasik koji obožavaju i odrasli stiže u kina diljem Hrvatske

Slika nije dostupna Mato Lovrak: Omiljeni pisac klasika koji nas uvijek vrate u djetinjstvo

Osim bogate domaće karijere, glumio je u brojim engleskim, njemačkim i francuskim kazalištima. Nastupao je na radiju, igrao u filmovima i TV serijama te predavao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje se i školovao.

Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag, ali bolest je bila jača, pa smo se morali pozdraviti od omiljenog glumca, uzora i umjetnika koji je obogatio našu kulturnu scenu.

Iako Mladena više nema, Pero i njegova družina živjet će vječno - na malim ekranima i u srcima generacija mališana koje su podučili temeljnim životnim vrijednostima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju