Prije 121 godinu, 8. ožujka u Velikom Grđevcu, selu kod Bjelovara, rođen je omiljeni hrvatski dječji pisac Mato Lovrak, kojega mnogi najviše pamte po njegovim djelima "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice".

Lovrak, koji je u Bjelovaru pohađao nižu gimnaziju, morao je ponavljati razred zbog negativne ocjene iz hrvatskog jezika, a nakon gimnazije u Zagrebu je upisao Učiteljsku školu i završio je 1919. godine.

Kao učitelj radio je u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a onda i u Zagrebu.

Mladi učitelj Mato Lovrak je roman 'Vlak u snijegu' napisao 1931. godine, a nadahnuli su ga stvarni događaji



Lovrak je bio najmlađe dijete u šesteročlanoj obitelji, a njegov otac, inače krojački obrtnik, u njegovu se djetinjstvu pretplatio na jedan dnevnik i, neuobičajeno za tadašnji život na selu, kupovao knjige koje je onda navečer naglas čitao Mati i njegovoj starijoj braći.

Lovrak je za života tvrdio da je prije svega učitelj i pedagog, a onda književnik kojem su inspiracija za djela bili upravo pedagoški rad i ljubav prema djeci.

Slika nije dostupna "Vlak u snijegu": Film zbog kojeg još čvršće vjerujemo u zajedništvo i prijateljstvo

Autor je nekoliko desetaka pripovijetki i romana za djecu, ali i tri romana za odrasle. Radnja njegovih romana uglavnom se odvija u seoskim sredinama, a glavni likovi, djeca iz siromašnih slojeva, udružuju se, svladavaju teškoće i čine dobro.

Osim spomenutih "Vlaka u snijegu" i "Družbe Pere Kvržice", Lovrak je, između ostalog, napisao i priče "Divlji dječak", "Prijatelji", "Zeleni otok", "Neprijatelj broj 1", "Dječak konzul", "Sretna zemlja", "Devetorica hrabrih" i "Anka Brazilijanka".

Vrijeme u kojem je ovaj dječji pisac djelovao, 50-e godine prošlog stoljeća, naziva se Lovrakovo doba i to je razdoblje u kojem je roman postao glavna vrsta u dječjoj književnosti.

Mato Lovrak umro je u Zagrebu, 14. ožujka 1974. godine.

Pipi Duga Čarapa 5 nezaboravnih knjiga uz koje će dijete zavoljeti čitanje
Djevojčica čita Tako lako! Pet savjeta uz koje će djeca zavoljeti čitanje

OMILJENI FILMOVI I GLAZBA

Prema Lovrakovim romanima sedamdesetih su godina snimljeni filmovi "Družba Pere Kvržice" i "Vlak u snijegu", a prema romanu "Anka Brazilijanka" 2017. godine snimljen je film "Anka".

Za uspjeh filmova zaslužna je prije svega Lovrakova književna baza, ali filmove odlikuju i odlične glumačke ekipe te glazba odnosno pjesme koje se i danas rado pjevuše.

Mladi učitelj Lovrak je roman "Vlak u snijegu" napisao 1931. godine, a nadahnuli su ga stvarni događaji.

Glavni junaci Ljuban, Draga i Pero sa svojim se kolegama iz škole u pratnji učitelja zapute se na izlet vlakom u Zagreb. Nakon što se učitelj razboli i ostane u bolnici, djeca se moraju vratiti sama, a na povratku ih zatekne zimsko nevrijeme... I film i roman prema kojem je nastao jednako su popularni danas kao i u vrijeme kada su objavljeni. Redatelj filma je Mate Relja, koji je zaslužan i za scenarij.

Popularnost nije opala ni pjesmi iz filma koju je skladao Arsen Dedić, pa mnogi i danas rado zapjevaju "Kad se male ruke slože".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju