Tvrtka Suvenir Arbor koja se nalazi nedaleko od Daruvara proizvodi prekrasne igračke od kvalitetnog domaćeg drva

Igračke koje proizvodi Suvenir Arbor iz Sirača nedaleko od Daruvara, potpuna su suprotnost sumnjivoj "plastici iz uvoza". Izrađuju se u Hrvatskoj, na temelju 40-godišnjeg iskustva, i to od visokokvalitetnog domaćeg drva s FSC certifikatom - jamstvom da se drvo dobiva iz šuma kojima se gospodari prema ekološkim načelima. U proizvodnji se koriste isključivo boje na bazi vode koje nisu štetne za djecu ni okoliš.

PDRŽITE OSOBE S INVALIDITETOM

Igračke su osobite po tome što ih izrađuju osobe s invaliditetom. Kupnjom ovih proizvoda pomažete osobama s tjelesnim i mentalnim poteškoćama u njihovu nastojanju da se ne razlikuju od "zdravih“ ljudi u pravima i mogućnostima.

"Među zaposlenicima Ustanove Suvenir Arbor više je od 60 posto osoba s invaliditetom. Naša je najvažnija misija njihova rehabilitacija i zapošljavanje, a organiziramo i kreativne radionice za djecu i odrasle. Uz proizvodnju namještaja, specijalizirali smo se za izradu drvenih igračaka, a u našoj radionici nastaju i proizvodi od prirodnih tkanina poput ručno oslikanih svilenih marama i torbi od sirovog pamučnog platna, poznatog pod nazivom žutica", ističe Ana Boroš, dizajnerica u Ustanovi Suvenir Arbor.


PAMETNE SLAGALICE I "CIPELICE VEZALICE"

Iz njihove radionice izlaze domišljate slagalice i kocke, dražesni konjići i vlakići, dječje kuhinje i stolovi za male majstore, mini kuglane i indijanski šatori za klince, kolijevke i dječja kolica za igru, daske i valjci za tijesto... Posebno su simpatične cipelice vezalice pomoću kojih djeca uče vezati "žnirance" na obući. Suvenir Arbor proizvodi i dječji namještaj: stolčiće, klupe, "kinderbete"...

"Svi naši proizvodi imaju EU certifikate, a njihova sigurnost pomno je testirana. Pazimo da uglovi budu zaobljeni, površine glatke, a konstrukcije izdržljive. Kupci mogu odabrati boje po želji, a proizvodi se mogu personalizirati i oslikavanjem te graviranjem", kaže Ana Boroš dodajući da se neki proizvodi namjerno ne boje, kako bi se u potpunosti istaknula prirodnost i ljepota drva. Većina igračaka izrađuje se od domaće bukovine, jer je bukva izuzetno kvalitetno drvo, pogodno za finu obradu. Neki predmeti izrađuju se i od drugih kvalitetnih vrsta drva: jele, lipe i hrasta.


PREDNOSTI DRVENIH IGRAČAKA

• Drvene igračke nisu štetne za dječje zdravlje ni za okoliš.

• Istraživanja su pokazala da djeca vole drvene igračke jer su jednostavne i praktične – nisu lomljive ni osjetljive, ne zahtijevaju baterije. S njima ne treba postupati oprezno nego su pogodne za igru u svim uvjetima.

• Nemaju elektroničke komponente (automatizirano kretanje, zvukove, svjetla i slično) pa odlično potiču maštu i kreativnost - dijete samo smišlja kako će ih upotrebljavati i što će od njih stvoriti.

• Drvene igračke odlične su za učenje (prepoznavanje boja, oblika, slova, brojeva...) te za razvijanje motoričkih vještina i spretnosti.

Igračke su prilagođene i za djecu s posebnim potrebama jer razvijaju finu motoriku. Primjerice, didaktička kutija sa strane ima kuglicu koju djeca trebaju "provesti" kroz kanal. Kutija sadrži i osnovne geometrijske oblike u raznim bojama, koji se ubacuju u kutiju kroz odgovarajuće proreze. Didaktička kutija može biti i škrinjica za pohranu igračaka, te sjedalica – odličan primjer multifunkcionalnosti drvenih igračaka.

Igračke tvrtke Suvenir Arbor mogu se nabaviti preko njihove Facebook stranice, u njihovu tvorničkom dućanu u Siraču te u prodavaonicama URIHO. Suvenir Arbor izrađuje proizvode i za druge brendove, primjerice za Ponge hrvatsku slovaricu koja se sastoji od ručno obrađenih drvenih kockica.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju