Ako tražite novu upečatljivu biljku koju ćete dodati svojoj biljnoj kolekciji, za vas imamo zanimljiv prijedlog – dupin sukulent. Možda ste već upoznati s njegovim "rođacima", sukulentima nalik biserima ili onima koji podsjećaju na banane

Galerija Sukulent u obliku dupina - 4 Sukulent u obliku dupina - 5 Sukulent u obliku dupina - 3 +2 Dupin sukulent

Postoji nekoliko različitih vrsta sukulenata koji imaju imaju veoma dojmljive oblike: od ribljih udica, bisera do suza koje se ponekad nazivaju i lubenice, no svakako treba izdvojiti dupina.

Biljka koja neodoljivo podsjeća na male dupine koji plove zrakom jednostavna je vrsta o kojoj se mogu brinuti svi, a svojim atraktivnim izgledom, podići će svaki prostor. Ovom neobičnom sukulentu impresivnog izgleda rijetko smetaju štetnici, iako povremeni pauci, lisne uši ili brašnaste bube mogu ponekad biti problematične. No, ništa što bi stvorilo veći problem za ovu biljku koja je zapravo jako izdržljiva vrsta.

Ako vam se svidio dupin sukulent i trenutno ste baš u potrazi za pogodnom biljkom za vaš dom ili vrt, donosimo savjete kako se pravilno brinuti o ovoj zelenoj ljepotici:

Sunčeva svijetlost

Osunčana prozorska daska savršeno je mjesto za ovu sobnu biljku. Prozor okrenut prema jugu idealan je jer je osunčan od jutra do sredine dana, ali biljka će također napredovati i u prozoru okrenutom prema zapadu sa sunčevom svjetlošću od sredine dana do večeri. Alternativno, možete ga držati pod lampom ako nemate prozor koji prima dovoljno izravne sunčeve svjetlosti.

Zalijevanje

Baš kao i druge sobne biljke, dupin sukulent pohranjuje vodu u svoje guste, mesnate listove. Zbog toga biljka može izdržati puno duže bez zalijevanja od drugih sobnih biljaka. No, ako tlo postane previše suho, dupini će omekšati. Da bi vaši dupin sukulenti bili u vrhunskoj formi, najbolje ih je zalijevati svakih nekoliko dana.

S druge strane, ako biljku previše zalijevate, jednostavno će istruliti. Provjerite ima li vaš lonac drenažnu rupu na dnu kako bi se izbjeglo prekomjerno zadržavanje vode. Također, posudu s biljkom možete staviti u sudoper ili kadu te nekoliko minuta mlakom vodom namakati njeno korijenje. To daje tlu vremena da apsorbira vlagu dok voda prodire kroz posudu i pročišćava drenažne rupe na dnu posude.

Sukulent u obliku dupina - 1 Pogled izbliza na omiljeno sobno bilje u obliku dupina (Foto: Shutterstock)

Presađivanje

Svakih nekoliko godina vaš dupin sukulent trebat će presađivanje. Kada postane teško održavati tlo vlažnim jer je korijenje formiralo debelu prostirku, vrijeme je da biljku presadite u veću teglu. Koristite dobro dreniranu mješavinu tla koja je napravljena za kaktuse i druge sukulente i i koja sadrži perlit koji bi trebao biti isušen i grub. Biljku također možete oštrim nožem razrezati na pola ili na četvrtine. Premjestite svaki dio u vlastitu teglu ili ih darujte prijateljima.

Optimalna temperatura i vlažnost

Dupin sukulent porijeklom je iz južne Afrike i neće tolerirati mraz ili niske temperature. Najbolje se snalazi u toplim, sunčanim i toplim klimatskim uvjetima. U zatvorenom prostoru idealne su temperature između 18 i 29 Celzijevih stupnjeva.

Budući da je to biljka koja potječe iz sušnog područja svijeta, ne zahtijeva visoku vlažnost. Nema potrebe za korištenjem posude za vlagu ili ovlaživačem biljaka. Zapravo, previsoka vlažnost može dovesti do truljenja lista.

Sadnja biljke na otvorenom

Ova biljka uživa provesti ljeto na otvorenom pa se nemojte ustručavati preko ljeta ju premjestiti u vrt ili na balkon. Samo imajte na umu da je najvažnije pričekati da prođe opasnost od mraza i svakako ju vratite unutra kada noćne temperature padnu ispod 8 Celzijevih stupnjeva.

Kada se vaš dupin sukulent nalazi na otvorenom, postavite ga na mjesto na koje nježno dopiru zrake jutarnjeg sunca ili neizravno svjetlo. Izbjegavajte direktno sunce sredinom dana. Sukulent ćete morati zalijevati češće nego u zatvorenom prostoru jer vjetar i sunce često brže isušuju tlo.

Cvatnja dupin sukulenta

Ako imate sreće, vaša biljka će s vremena na vrijeme cvjetati. Kao i drugi članovi obitelji Asteraceae kojoj ova biljka pripada, i njegovi su cvjetovi u obliku malih tratinčica. Bijele su do krem boje i pomalo mirišu na cimet. Jednom kada cvijeće izblijedi, pretvara se u pahuljaste glave sjemena koje oponašaju puf od maslačka.

Razmnožavanje

Sve vrste sukulenata vrlo su lake za razmnožavanje, a dupin sukulent se razmnožava najjednostavnije. Najlakši način razmnožavanja je zapiknuti jednu od stabljika u zemlju i zalijevati biljku svaka tri ili četiri dana. Korijeni će se razviti iz čvorova (mjesto gdje se list spaja sa stabljikom). Dio se zatim može odvojiti od matične biljke nekoliko tjedana kasnije kako bi samostalno rastao.

Slika nije dostupna Kakav slatkiš! Ružičasti sukulent koji zahtijeva minimalnu brigu

Slika nije dostupna Drvo žada: Otporni sukulent koji ne traži puno vode i živi godinama

Alternativno, možete odrezati 5 do 7 cm dug dio zdrave stabljike i umetnuti njegov donji dio u zemlju. Reznice stabljike razvit će korijenje u roku od mjesec dana bez puno brige osim zalijevanja i dovoljno sunčane svijetlosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju