Na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, koji će se održati od 30. kolovoza do 10. rujna, prikazat će se i dva filma u kojima glumi Ksenija Marinković - "Najsretniji čovjek na svijetu" i "Jeste li vidjeli ovu ženu?".

Novi dugometražni film Teone Strugar Mitevske, Najsretniji čovjek na svijetu, imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Horizonti, a debitantski igrani film Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Jeste li vidjeli ovu ženu? u paralelnom programu Tjedan kritike.

Prvi je nastao u koprodukciji s hrvatskom kućom Terminal 3, a drugi u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi Film, priopćeno je iz HAVC-a, koji je oba filma financijski podržao.

Film o ženi koja traži ljubav u zrelim godinama

Najsretniji čovjek na svijetu prati četrdesetogodišnjakinju koja želi pronaći partnera pa odlazi na speed dating gdje upozna čovjeka koji ne traži ljubav, već oprost.

Jednu od većih uloga ima hrvatska glumica Ksenija Marinković, a ostale glavne uloge Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska i Izudin Bajrović.

Program Horizonti, u kojem se prikazuje dio je službene selekcije festivala, uz glavno natjecanje čiji su filmovi u konkurenciji za Zlatnog lava. Posvećen je autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije.

Prošli film iste redateljice, nagrađivani Bog postoji, njeno ime je Petrunija (2019.), također je nastao u hrvatskoj koprodukciji.

Film Jeste li vidjeli ovu ženu?, gdje Ksenija Marinković tumači glavnu ulogu, govori o srednjovječnoj ženi koja luta gradom u potrazi za izgubljenim pamćenjem.

Glume još Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra.

"Bog nam neće pomoći"

Tjedan kritike je nezavisna i paralelna sekcija Mostre koji organizira Savez talijanskih filmskih kritičara, a sastoji se od natjecateljskog djela i dva posebna događaja s projekcijama filmova izvan konkurencije.

U industrijskom dijelu festivala predstavit će se hrvatski projekt redateljice Hane Jušić i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama), Bog neće pomoći, kao jedan od njih 27 na 9. izdanju koprodukcijskog sajma Venice Gap-Financing Market.

film \'Murina\' Hrvatska "Murina" osvojila nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu

Uz festivale u Cannesu i Berlinu, onaj u Veneciji jedan je od najvažnijih i najstarijih u svijetu, a ove se godine održava u svom 79. izdanju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju