Pojam "čuvanje trudnoće" podrazumijeva propisivanje mirovanja, odnosno bolovanja za žene koje su u radnom odnosu, a trudnoća im je rizična ili patološka. Čuvanje trudnoće uključuje i razne oblike mirovanja/ležanja i za žene koje “ne rade”, odnosno domaćice su.

Termin 'čuvanje trudnoće' nije najsretnije odabran jer se čuva, nadzire i strepi nad svakom željenom trudnoćom. Danas se zna da za neka stanja za koja se nekada obvezno zahtijevalo mirovanje, to jest ležanje, ne postoji dovoljno znanstveno utemeljenih dokaza koji bi bili razlog da trudnici savjetujemo mirovanje (rizik prijevremenoga poroda prema istraživanjima neće biti umanjen mirovanjem).

Osim toga, strogo mirovanje može biti i opasno, naročito u vezi s mogućnošću stvaranja ugrušaka i tromboembolijskih incidenata, ali i zbog demineralizacije kostiju, gubitka snage mišića i kardiovaskularne kondicije. Te su komplikacije, međutim, vrlo rijetke, govori ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić. Bolovanje/mirovanje u nekih je trudnica privremeno, a u nekih je nužno tijekom cijele trudnoće.

Mnogi porodničari propisuju mirovanje posebno u slučaju prijevremenoga otvaranja vrata maternice

Određene rizike ili patološka stanja u trudnoći, privremena ili trajna, ima najmanje 20 posto trudnica pa bi to mogao biti samo približni broj onih koje 'čuvaju trudnoću', iako doista čuvaju trudnoću sve trudnice čija je trudnoća željena, dodaje dr. Grujić.

1. Svim trudnicama, pa i onima koje imaju potpuno normalnu trudnoću, ginekolozi savjetuju određene mjere čuvanja trudnoće koje ne moraju nužno značiti da trudnica ne smije raditi.

Izbjegavanje izloženosti uzročnicima zaraznih bolesti, izbjegavanje kontakta s potencijalno opasnim tvarima poput žive, izbjegavanje pijenja alkohola, uzimanja droga, teratogenih lijekova i izbjegavanje pušenja nikotina svaki će savjestan liječnik savjetovati svim trudnim ženama, ističe dr. Grujić.

2. Mirovanje/bolovanje u trudnoći može doprinijeti depresiji i anksioznosti, samooptuživanju i zabrinutosti za posao i materijalnu egzistenciju.

Mnogi porodničari, pa i ja, ipak propisuju mirovanje, posebno u slučaju prijevremenoga otvaranja vrata maternice. Sila teža, logično je, manje će utjecati na vrat maternice u ležećem nego u sjedećem/stajaćem položaju tijela, no i za tu tvrdnju nedostaju dokazi.

Žena kojoj je propisano mirovanje imat će osjećaj da i ona značajno doprinosi liječenju, a ako nije mirovala, a rodi prijevremeno, predbacivat će si, upravo kao i liječnik. U situacijama visokog rizika za prijevremeni porod propisujem dakle poštedu od teških tjelesnih napora, aktivnosti i vježbanja, objašnjava ginekologinja.

Trudnicama je važno pojasniti zbog čega se provodi neki dijagnostički postupak ili propisuje neka terapijska mjera

3. Mirovati, to jest izbjegavati aktivnosti koje dovode do povećanja unutarzdjeličnog pritiska ili kontrakcija zdjelične muskulature potrebno je ako posteljica, posebno u trećem tromjesečju prekriva unutarnje ušće maternice (placenta praevia, predležeća posteljica), u slučaju visokog rizika ili početka prijevremenoga poroda ili abdominalnih kirurških zahvata u trudnoći.

Postoje i stanja kada trudnici moramo savjetovati da ne radi svoj posao jer raditi ne može, a duljina mirovanja/bolovanja ('čuvanja trudnoće') ovisi o trajanju trudnoće i poslu koji trudnica obavlja. Primjerice, trudnica koja u prvome tromjesečju pati od mučnine i povraćanja, u drugom/trećem tromjesečju moći će raditi ako trudnoća dobro napreduje, ali balerina će vrlo rano morati prestati plesati, posebno ako ples zahtijeva skakanje, odnosno izraženi tjelesni napor, napominje dr. Grujić.

Žena drži plišanog medu Pet mitova o spontanom pobačaju koje konačno treba srušiti

Trudnica Tijelo nakon porođaja: Promjene o kojima se žene srame govoriti

4. Trudnice mogu imati spolni odnos, uključujući orgazam, no ako nakon spolnoga odnosa trudnica prokrvari, a tijekom pregleda je nađena nisko nasjela posteljica, spolna aktivnost nije dobrodošla.

5. Trudnice koje zbog bilo kojeg razloga ne smiju raditi i kojima je savjetovano mirovanje i ležanje često zanemare činjenicu da bi u takvim okolnostima unos kalorija, dakle količine i vrste hrane, trebalo smanjiti jer su i energetske potrebe manje. To je katkada težak zadatak, posebno u žena koje vole jesti ili su im prehrambene navike takve da više jedu.

Svaku bi trudnicu moralo brinuti pretjerano povećanje tjelesne mase, miruje li ili ne. Pojava krvarenja uvijek je upozorenje da bi pregled bio dobrodošao. Obilan, žućkasti iscjedak neugodnoga mirisa ili bez njega također je razlog za kontrolni pregled, ponavljam, bila trudnica na bolovanju ili ne. Bolovi bilo koje vrste, grčeviti, poput stezanja, u predjelu trbuha, leđa ili koji sijevaju u noge razlog su za odlazak na pregled, ističe ginekologinja.

6. Trudnicama je važno pojasniti zbog čega se provodi neki dijagnostički postupak ili propisuje neka terapijska mjera.

Ako dobro razjasnim o čemu se radi, većina trudnica prihvati savjet, često se informira dodatno, što smatram dobrim, a ako je naišla na podatke koji nisu znanstveno utemeljeni, nastojim joj podastrijeti stavove struke, kaže ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

 

Izvori: ACOG Bulletin 127, 2012
Williams Obstetrics, 25th ed.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju