Lidija Seleš sa svega dvadeset godina iz grada se preselila na selo i staroj kući od stotinjak kvadrata, koju je u potpunosti renovirala, dala priliku da postane njezin dom. Lidija voli reći da je preseljenje na selo bila dosta ishitrena odluka, jer nije to planirala godinama, pa čak ni mjesecima, kao većina ljudi.

Galerija Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 14 Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 7 Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 4 +17 'Rekla bih da je kod renovacije najteže bilo upravo to što su se tu i tamo znali potkrasti neki neočekivani troškovi'

Vožnjom kroz selo vidjela sam kako se dosta kuća prodaje, a kako je meni u životu trebala promjena, odlučila sam se na jednu od njih. Nisam previše razmišljala i u ovoj kući sam vidjela potencijal, što mi je sada drago jer ga ona zaista i ima, kaže Lidija Seleš, mlada zaljubljenica u dizajn interijera, koja već godinu dana živi u Novom Virju, malom selu pored Đurđevca. Po struci je komercijalistica i voli raditi s ljudima te trenutno radi u jednom prekrasnom kafiću u samom centru Koprivnice.

Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 17 'Nisam previše razmišljala i u ovoj kući sam vidjela potencijal, što mi je sada drago jer ga ona zaista i ima' (Foto: Privatne fotografije)

U kući su do prije nekih šest godina živjeli stariji ljudi, koji su tu kuću naslijedili od svojih starih, tako da je ona uvijek ostajala u obitelji sve dok tu nije došla Lidija. Kuća nije bila u lošem stanju, namještena, bez vlage, i kako se njoj činilo, bez potrebe za prevelikim ulaganjima.

Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 4 Što se tiče kupaonice, znala je da želi da bude prostorija u kojoj se može opustiti (Foto: Privatne fotografije)

Naravno, nisam mislila da će to biti samo 'kozmetičko' sređivanje, ali svakako nisam bila pripremljena na toliki opseg posla. Nakon par dana znala sam što želim i kako na kraju interijer treba izgledati pa je to uvelike olakšalo posao i meni, a i majstorima. Ali, kako je to dosta starija kuća, sa svakim danom otkrivali smo nove probleme, pa su tako izmijenjene i sve električne instalacije, stavljena nova stolarija i izolacija.

Rekla bih da je kod renovacije najteže bilo upravo to što su se tu i tamo znali potkrasti neki neočekivani troškovi, što mi je iznimno teško palo. Naravno, tu moram i pohvaliti tim majstora koji su me cijelo vrijeme ohrabrivali i dali sve od sebe da radovi budu gotovi čim prije, ispričala nam je Lidija.

Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 18 Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca (Foto: Privatne fotografije)

Kako ih je vrijeme poslužilo grubi radovi trajali su oko dva mjeseca, dok je namještanje trajalo svega par dana, te je mogla useliti. Tek nakon useljenja postala je sama svoj majstor i dosta stvari koje je mogla, napravila je sama, ali i uz pomoć uže obitelji.

Stil uređenja svog preuređenog doma opisuje kao spoj onoga što joj se sviđalo i onoga što je u tom trenutku bilo dobar ulov. Kako je imala neku viziju u glavi da želi dosta tamne tonove, dodatne ideje našla je na Pinterestu, pa tako i onu za crni zid.

Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 7 Kako je imala viziju u glavi da želi dosta tamne tonove, dodatne ideje našla je na Pinterestu, pa tako i onu za crni zid (Foto: Privatne fotografije)

Što se tiče kupaonice, znala je da želi da bude prostorija u kojoj se može opustiti, pa tako često zna reći i da je to njen "spa".

Kako je posao s ljudima zahtjevan, potreban mi je jednostavan i smirujući prostor, gdje ću se moći opustiti pa sam samim time birala nijanse kojima ću postići željeni učinak, dodaje. Kuhinja je trenutno u fazi preuređenja, ali će svakako pratiti tamne tonove i drveni uzorak iz ostatka kuće, otkriva.

Dosadašnji troškovi renovacije kuće iznose oko 20 tisuća eura, za 80 kvadrata, ne računajući rad majstora.

Naravno, kad god sam u mogućnosti kupim neki novi komad namještaja, kao i kuhinju koju si prije godinu dana nikako nisam mogla priuštiti. S vremenom ću, nadam se, osvježiti i fasadu, srediti okućnicu i krovište kako bi sve bilo na svom mjestu, ističe Lidija kojoj su obitelj i prijatelji najveća podrška u ovoj njenoj "ludoj" odluci.

Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 8 Dosadašnji troškovi renovacije kuće iznose oko 20 tisuća eura (Foto: Privatne fotografije)

Svi su tu za mene od samog početka, bilo da je trebalo štemati, rušiti, odvoziti šutu ili me samo ohrabrivati. Čak i nakon godinu dana od useljenja dobivam puno pohvala, ali i poneku kritiku kako bi nešto napravila bolje i pametnije.

Mogu reći da je ovo moj dom iz snova, ne samo zbog toga kako izgleda, već što mi pruža i pregršt mogućnosti za učenje. Zahvalna sam na tome što sam sada samostalna, što jedna 'gradska cura' s ponosom može reći kako ima par svojih koka i uzgaja svježe voće i povrće, kaže Lidija Seleš iz Novog Virja pored Đurđevca.

Dvadesetogodišnja Lidija Seleš potpuno je preuredila staru kuću u selu pored Đurđevca - 21 'Mogu reći da je ovo moj dom iz snova, ne samo zbog toga kako izgleda, već što mi pruža i pregršt mogućnosti za učenje' (Foto: Privatne fotografije)

S najljepšom okućnicom u Čabru: Uđite u kuću bake Mici koja izgleda kao iz slikovnice Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 13 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 8 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 3 +16 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 2

Marinino dvorište jedno je od najljepših u Đakovu, a terasasti vrt čini ga baš čarobnim Dvorište Marine Matijašević jedno je od najljepših u Đakovu - 14 Dvorište Marine Matijašević jedno je od najljepših u Đakovu - 15 Dvorište Marine Matijašević jedno je od najljepših u Đakovu - 8 +19 Dvorište Marine Matijašević jedno je od najljepših u Đakovu - 12

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju