Imati baku je privilegija, a imati prabaku je blagoslov dan s neba, reći će Ana Malnar, čija baka Marija Đurđević, od milja zvana Mici, ima dvije unuke, dvije praunuke i jednog praunuka. Baka Mici nedavno je proslavila 86. rođendan, a svojom vitalnošću, duhom i marljivošću može biti inspiracija mnogima.

Galerija Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 13 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 8 Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 3 +16 Kuća 86-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice

Živi u Čabru u kući koju pedantno održava, kao i okućnicu, a njezin dom toliko je lijep da ga je milina gledati, pa makar i samo ovako na fotografijama.

Moja baka Mici nikad nije umorna, svaki se dan diže u šest, izmoli krunicu, i u nove radne akcije. Ljeti se bavi vrtom i cvijećem te drvima neophodnima za goranske zime. A kad stignu jesen i minusi, baka stvara čarolije... Sve goblene, štikeraj, tabletiće, stolnjake, posteljine koje ima u kući sama šije i ručno veze.

Od malih nogu izuzetno je vrijedna, probala je siromaštvo i često zna reći da ni sama ne zna kako je dočekala tolike godine kroz koje je sve nedaće u djetinjstvu prošla, i eto... Vrijedna, zdrava, pozitivna, uredna, pedantna i prije svega voljena. To je moja baka Mici, opisuje nam Ana Malnar svoju baku Mariju Đurđević.

Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 2 Baka Mici iz Čabra vrlo pedantno i s puno ljubavi održava svoj topli dom, a sve radi sama (Foto: Privatne fotografije)

Rođena je 1938. godine u Ravnicama, a živi u mjestašcu Makov Hrib nedaleko od Tršća u gradu Čabru. Dvije je godine udovica te živi sama. Cijeli svoj radni vijek provela je kao kuharica u Hrvatskim šumama. Nakon odlaska u mirovinu sa suprugom, djedom Stankom počela se baviti poljoprivredom, onako za gušt, imali su koze, kozliće, kokice, praščiće. Kako su godine odmicale, tako se i tempo života mijenjao.

Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 11 Kuća bake Mici iz Čabra puna je njezinih rukotvorina (Foto: Privatne fotografije)

Baka je imala drugih obveza, uz čuvanje nas unuka posvetila se i adaptaciji kuće, a moji roditelji uvelike su joj pomogli u uređenju okućnice, vrta i same kuće, dodaje Ana, koja svaki slobodan trenutak nastoji posjetiti baku.

Obavim joj nabavu, lijekove. Pomažemo svi oko nekih ključnih situacija, međutim ona sve svakodnevne obveze obavlja sama, ističe.

Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 14 Baka Mici šest je puta dobila priznanje Grada Čabra za najljepšu okućnicu (Foto: Privatne fotografije)

Ljepotu Marijine okućnice i vrta prepoznale su i lokalne vlasti te je šest puta dobila priznanje Grada Čabra za najljepšu okućnicu. Ta marljiva žena puna života pronalazi volje i vremena za razne aktivnosti pa je tako dugi niz godina uređivala kapelicu Pohođenja Marijina u Ravnicama, a godinama je i aktivna članica Udruge žena "Goransko srce", koja promiče kulturu, tradiciju, kulturnu baštinu i gastronomiju čabarskog kraja, a vodi je njezina kći i mama njezine unuke Ane, Vazma Malnar.

Elegantna terasa medicinske sestre iz okolice Ludbrega na kojoj se uživa i kad pada kiša Elegantna terasa medicinske sestre Marije Ričko iz Sudovčine - 7 Elegantna terasa medicinske sestre Marije Ričko iz Sudovčine - 2 Elegantna terasa medicinske sestre Marije Ričko iz Sudovčine - 3 +6 Elegantna terasa medicinske sestre Marije Ričko iz Sudovčine - 4

Kuća bake Mici iz Čabra zaista izgleda kao iz slikovnice, a ona u svojem toplom, prekrasnom domu uživa punim plućima.

Svake godine za blagdane posebno uredi svoju kućicu u cvijeću u kojoj, bez obzira na svojih 86 godina, uživa punim plućima. Kućica puna bakinih rukotvorina meni je uvijek draga sličica, kaže unuka Ana.

Kuća 85-godišnje bake Mici iz Čabra izgleda kao iz slikovnice - 6 Svake godine za blagdane baka Mici posebno uredi svoju kućicu u cvijeću (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju