Otkako se EllaOne, tableta za sprečavanje neželjene trudnoće, u ljekarnama može nabaviti bez liječničkog recepta puno se piše o tome kako će se njena prodaja kontrolirati, tko je može uzimati i u kojoj mjeri je opravdano zadirati u intimni život žene. Sve što morate znati o ovoj tableti za 'jutro poslije' ispričao nam je ginekolog dr. Dubravko Lepušić

1. EllaOne je tableta za hitnu kontracepciju koja se uzima nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Kako bi djelovala potrebno ju je uzeti unutar 72 sata nakon odnosa. Odgađa ovulaciju za pet dana i tako sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću mijenjajući aktivnost prirodnog hormona progesterona.

EllaOne nije lijek pogodan kao redovna metoda za kontracepciju. Savjetuje se da se ne uzima više od jednog puta tijekom istog menstrualnog ciklusa

2. Formular koji se ispunjava prilikom kupnje tablete potreban je kako bi se, između ostalog, znalo je li žena posljednji spolni odnos imala unutar 72 sata.
'Zdravstveno obrazovanje, naročito ono o spolnom zdravlju, kod nas je na vrlo niskoj razini. Ne samo kod adolescenata nego i kod odraslih. Žene često u panici i strahu od trudnoće uzmu pilulu za 'jutro poslije' bez da znaju kako ona uopće djeluje.

Stoga je bitno da ljekarnik zna kada je žena imala posljednji odnos kako bi mogao odlučiti hoće li joj EllaOne uopće pomoći. Na izdavanje tog lijeka gledam kao na izdavanje antibiotika koji se ne mogu dobiti bez da liječnik zna pacijentovu povijest bolesti', objašnjava ginekolog dr. Dubravko Lepušić.

Hrvatsko farmaceutsko društvo organiziralo je tečaj stručnog usavršavanja ljekarnika na kojem se govorilo i o tome kako da se individualno pristupi svakoj ženi koja zatraži izdavanje ovog lijeka.

3. EllaOne nije lijek pogodan kao redovna metoda za kontracepciju. Savjetuje se da se ne uzima više od jednog puta tijekom istog menstrualnog ciklusa.

4. Ne smije se uzimati ako je moguće da se trudnoća već dogodila ili ako postoji preosjetljivost na ulipristal acetat ili na bilo koje druge sastojke lijeka. Također se ne smije uzimati u slučaju teškog oboljenja jetre.

5. Maloljetnice po lijek mogu doći isključivo u pratnji roditelja ili skrbnika. Također, u slučaju da maloljetnica kupi ElluOne o tome je potrebno obavijestiti obiteljskog liječnika, odnosno liječnika opće prakse.

U Danskoj se EllaOne nalazi u slobodnoj prodaji i može se kupiti na policama kao i prezervativi, ali treba uzeti u obzir da u Danskoj već 40 godina postoji spolni odgoj u školama

'EllaOne bi trebala ostati pod kontrolom liječnika. Obrazovanost adolescenata o spolnom zdravlju u Hrvatskoj vrlo je niska. Primjerice, postotak maloljetnika koji uzimaju kontracepciju u zemljama poput Švedske, Danske i Njemačke je 35 posto, a kod nas je 12 posto. To je tri puta manje što znači da mladi u Hrvatskoj o zaštićenom seksu znaju triput manje od vršnjaka iz zapadne Europe.

Te zemlje imaju i minimalan broj adolescentskih trudnoća. U Danskoj se EllaOne nalazi u slobodnoj prodaji i može se kupiti na policama kao i prezervativi, ali treba uzeti u obzir da u Danskoj već 40 godina postoji spolni odgoj u školama',
govori Lepušić.

6. EllaOne nije abortivna nego kontracepcijska tableta što znači da kod njene primjene ne dolazi do abortusa nego do sprečavanja začeća.

7. Ginekološki pregled nakon uzimanja ElleOne nije neophodan, jedino u slučaju ako dođe do nuspojava kao što je poremećeni menstrualni ciklus jer se radi o tabletama koje mijenjaju hormonalnu strukturu. Blaže nuspojave mogu biti i glavobolja, vrtoglavica, a najrjeđa je povraćanje.

>>Hrvatice će morati iznositi detalje spolnog života, ako žele 'pilulu za dan poslije'

8. Cijena tablete je oko 200 kuna i uzima se jednokratno.

9. Ne postoji dobna ograničenost za uzimanje ElleOne,odnosno mogu je uzimati sve spolno aktivne žene (u Hrvatskoj djevojke sa 16, 17 godina postaju spolno aktivne).

10. Čak i ako uzmete ElluOne postoji mali rizik da se trudnoća dogodi. Kasni li vam mjesečnica više od pet dana ili vam je neuobičajeno slaba ili jaka, preporučuje se napraviti test na trudnoću.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju