Socijalno distanciranje zbog pandemije koronavirusa, kao i zatvaranje škola onemogućile su djecu da se druže s vršnjacima i ostanu povezani sa svojim prijateljima. Osjećaj izoliranosti posebno teško pada djeci te je važno osmisliti načine za zabavu – sa sigurne udaljenosti.

Umjesto u parkovima, na školskim igralištima ili u kućama, ova druženja lako je premjestiti u virtualan prostor. Potreban vam je tek pametni telefon ili računalo i pristup internetu.

1. Organizirajte druženje u virtualnom prostoru

Aplikacije poput Zooma, FaceTimea, Skypea ili WhatsAppa omogućuju da „vidite“ prijatelje i poznanike iako ste kilometrima udaljeni od njih.

Pomognite svojim mališanima da zakažu vrijeme za zajednčko druženje s njima svakoga dana u otpriliko isto vrijeme. Ne samo da će na taj način poboljšati i produbiti svoje odnose s prijateljima, već će održavati i određenu rutinu što je posebno važno u kriznim vremenima.

Slika nije dostupna Koronavirus i djeca: Odgovori na pitanja koja roditelje najviše brinu

Na virtualnom sastanku se mogu „gledati“ dok pišu domaću zadaću, igraju s omiljenim igračkama, ili jednostavno pričaju o tome što im se događa i kako se osjećaju.

Vidjeti prijateljsko lice u doba korone znači mnogo i za odrasle. Na isti način možete organizirati virtualan odlazak na kavu ili ručak s prijateljicom. Dogovorite vrijeme, pripremite kavu ili obrok po želji, spojite se na neku od spomenutih aplikacija te se pretvarajte kao da ste u omiljenom kafiću.

Slika nije dostupna Zalutao u proljeće: Snjegović na zagrebačkom balkonu podsjeća na najvažniju poruku

2. Zajedničko gledanje filmova
Ne morate biti u istoj prostoriji da biste gledali film s nekime. Organizirate virtualnu kino večer: odaberite film koje će vaše dijete gledati sa svojim prijateljima i točno vrijeme, pripremite kokice i piće po želji.

Na mobitelu otvorite chat grupu preko Facebooka, WhatsAppa ili neke druge aplikacije i dopustite djeci da komentiraju ono što gledaju.

Sličan princip mogu usvojiti i odrasli. Imate brdo nepotrošenih besplatnih minuta u svojem mobilnom paketu? Nazovite prijateljicu i komentirajte uživo seriju koje obje volite gledati, neku zabavnu emisiju ili film.

Slika nije dostupna Možemo mi to: Pet koraka koji pomažu da se pravilno socijalno distanciramo

3. Dopisujte se – pismima
Umijeće pisanja pisama je već pomalo zaboravljena vještina. Komunikacija se u današnje vrijeme češće odvija u kratkim i razlomljenim porukama koje više obiluju emotikonima nego pravilno napisanim riječima.

Izazovite svoje klince da počnu pisati pisma te da ih na početku ili kraju svakog dana šalju ih svojim prijateljima. Emotikoni? Zabranjeni! Potaknite ih da koriste složene rečenice i da pišu o svojim osjećajima. Pisma mogu slati e-mailom, ili napisati rukom, poslikati ih mobitelom i poslati nekom mobilnom aplikacijom.

Izazov za odrasle: Napišite 10 razloga zašto volite svoje prijatelje i pošaljite ih svojim najdražima na isti način.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju