Ostanite kod kuće što više možete. To je trenutačno najvažniji savjet medicinara ondje gdje se širi koronavirus.

Što je manji međusobni kontakt, manji je i rizik od širenja novog virusa.

Nije uopće dvojbeno da to znači otkazivanje masovnijih događaja, ali problem su i bliskiji osobni kontakti u manjim skupinama.

Čak i ako ste zdravi i mislite da vas koronavirus ne bi životno ugrozio, socijalno distanciranje ne štiti samo vas već i one ranjivije koje biste mogli zaraziti.

Slika nije dostupna Dodirujemo lice i 25 puta u 60 minuta: Trikovi koji sprječavaju tu lošu naviku

Slika nije dostupna Pomažu li gumene rukavice? Koraci koji stvarno umanjuju rizik od koronavirusa

Evo što o tome kažu stručnjaci:

1. Izbjegavajte blizak kontakt

Ako možete, dogovorite s poslodavcem da radite od kuće. Ako to nije opcija, ima i drugih načina da smanjite rizik na način da kontakte održavate na minimumu.

Okupljanja s prijateljima treba otkazati, vjenčanja odgoditi. Vaš automobil i bicikl sada su sigurnije prijevozno sredstvo od autobusa ili tramvaja.

2. Kontaktirajte iste ljude

Ne možete očekivati da ćete izbjeći svaki kontakt s ljudima. Bez obzira na to radi li se o privatnim ili poslovnim razlozima, s vremena na vrijeme ćete se susresti s ostalim ljudima.

Zdravstveni stručnjaci kažu da ograničite kontakte na iste rođake i prijatelje i izbjegavate susrete s "nepoznatima". To, među ostalim, epidemiolozima olakšava potragu u slučaju zaraze.

3. Držite razmak

Kada srećete druge ljude, držite razmak od najmanje jednog metra, po mogućnosti dva. Nemojte se rukovati i grliti. I, naravno, ono što vrijedi uvijek, dobro operite ruke.

Slika nije dostupna Potez Kina Mediteran: 22 besplatna filma za ostanak kod kuće

Slika nije dostupna Treba nam malo humora: Duhovite Tisjine ilustracije koje su oduševile Facebook

4. Planirajte vrijeme izlaska

Ako možete, izbjegavajte kupovinu u vrijeme najvećih gužvi i otiđite u trgovinu ili u ljekarnu kada je vjerojatnije da će biti prazne.

Čak i ako restorani ili kafići u blizini vašeg doma ostanu otvoreni, stručnjaci će vam savjetovati da ondje ne odlazite. Isto vrijedi za trgovačke centre ili igrališta, zapravo sva javna mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

5. Iziđite na svjež zrak

Sunčeva svjetlost i kisik i dalje su važni. Naposljetku, fizičko i mentalno zdravlje pomažu u borbi s potencijalnom infekcijom. Otiđite u šetnju, virolozi nisu protiv toga, samo pritom držite razmak. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju