Ovo slasno, bezglutensko jelo od slanutkova brašna poznato je diljem Italije, ali i u dijelu Francuske. Svoje korijene vuče iz talijanske pokrajine Ligurije, točnije iz grada Genove, no možete ga probati duž ligurske obale, od Nice do Pise, pa i šire.

U Genovi se ovo jelo zove farinata, u Nici socca, a u Toskani ćete ga naći pod imenom cecina (čit. čečina, od tal. riječi ceci – slanutak). Kojim god imenom zvali ovo jednostavno jelo, radi se o poznatom talijanskom specijalitetu koje se čak može svrstati u kategoriju beskvasnog i bezglutenskog kruha ili čak debljih palačinki, iako s njima baš i nema neke veze.

U Liguriji i Toskani farinatu, pardon, cecinu možete kupiti na svakom uglu. Prodaje se na komad, baš kao pizza, ponekad se nadjeva baš kao pizza, a od nje se radi i sendviči. Budući da se izuzetno lako priprema, bez problema ju možete napraviti kod kuće.

Slično je jelo bilo poznato još za starih Grka i Rimljana i služilo je kao jako hranjiva zamjena za kruh. Recept je preživio pad Rimskog Carstva i zadržao se sve do danas. Tijekom srednjeg vijeka farinata se jela uz ukiseljene lučice ili uz svježi sir. Prema legendi iz srednjeg vijeka, farinata kakvu danas poznajemo nastala je slučajno, i to 1284. godine kad se usred oluje s đenoveških vojnih brodova u more otkotrljalo nekoliko bačava ulja i brašna od slanutka. Kako je u to vrijeme na brodovima bila velika nestašica hrane, ta se smjesa osušila na suncu i poslužila vojnicima. Kad su pristali na kopno, Đenovljani su brže-bolje ovu smjesu ispekli u vrućim pećima te dobili fini, hrskavi zalogaj kakav poznajemo i danas.

Slanutak je stvarno izuzetna namirnica: dostupna tijekom cijele godine, prihvatljive cijene, zasitna i bogata proteinima. Izvrsno se uklapa u razne priloge, variva i salate. Obožavaju ga mnoge zvijezde, tako je i Rihannina omiljena salata sa slanutkom, salata puna proteina za manje od 10 kuna.

Osim što je jeftin i bogat proteinima, slanutak je i jako zdrava grahorica te se preporučuje kao jedna od 5 vrsta hrane koju trebaju jesti ljudi s usporenom štitnjačom.

Sastojci:
(za pleh promjera 40 cm)

300 g brašna od slanutka
900 ml vode
50 ml maslinova ulja
soli po ukusu
svježe mljeveni crni papar

Priprema:

1. Odmjerite slanutak i stavite ga u duboku posudu. Slanutkovu brašnu polako dodajte vodu, maslinovo ulje i sol neprestano miješajući kako se ne bi napravile grudice. Dobit ćete dosta rijetku smjesu.

2. Smjesu pokrijte i pustite da stoji na sobnoj temperaturi između 2 i 4 sata. S vremena na vrijeme žlicom promiješajte smjesu te šupljikavom žlicom skinite pjenu ako se napravila na površini.

3. Pećnicu zagrijte na 250 °C, a pleh u kojem ćete peći farinatu dobro premažite maslinovim uljem. Izlijte smjesu u pleh (izlivena smjesa ne smije biti deblja od 1 cm), stavite peći i pecite oko 20-25 minuta, odnosno dok farinata ne dobije lijepu rumenu boju i hrskavu površinu. Zadnjih 10 minuta prebacite na grill (gornji grijač) i pustite da se dobro zapeče.

4. Kad je farinata pečena, još vruću pospite svježe mljevenim paprom ili preskočite taj završni korak ako jelo služite djeci.

5. Farinata se obično služi topla, premazana smjesom od ulja i ružmarina. Možete je poslužiti uz neku finu salatu, pirjano povrće ili kao snack uz kremaste sireve. Odlična je i hladna te može poslužiti kao zamjena za kruh. Također možete na jedan dio smjese prije samog pečenja staviti na tanko narezanu glavicu luka ili nasjeckanog mladog luka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju