Ako netko zna što preporučiti i koji se proizvodi za njegu lica najviše traže, onda su to svakako magistre farmacije. Stoga su nam dvije stručnjakinje Andrea Koščec, mag.pharm. i Martina Lisec, mag.pharm. otkrile što upotrebljavati za mladolik izgled lica kada su bore već vidljive te na što posebno obratiti pozornost ljeti.

Galerija Vichy Liftactiv Collagen Specialist Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler +0 Vichy

''Žene znaju da je njega kože neophodna i vrlo važna i tu žele biti nepogrešive'', istaknula je magistra farmacije Andrea Koščec. Proces prirodnog starenja kože pojava je na koju nije imuna nijedna žena, ali one koje taj proces žele usporiti često za preporuku pitaju upravo magistre farmacije.

S godinama su potrebne jače koncentracije sastojaka

Andrea Koščec kao jedan od glavnih uzroka koji pridonose starenju kože ističe nedostatak hijaluronske kiseline, koja je inače zadužena za hidrataciju, elastičnost i dobar tonus. Rezultat toga je nastanak tankih linija, bora, posebice na području na kojem je koža najosjetljivija.

''Tada preporučujem upotrebu vrhunskog proizvoda u obliku seruma koji će nadoknaditi 100 posto dnevnog gubitka hijaluronske kiseline i pomoći koži da ponovno zablista. Uz serume preporučujem i kreme koje će dati potpuni učinak u njezi kože, biti odlična nadogradnja te zaključati učinak seruma unutar stanica kože i time produžiti njegovo djelovanje'', kazala je Andrea Koščec te dodala: ''S godinama žene sa zrelijom kožom prilagodit će svoju dnevnu rutinu i koristiti primjerice serume s hijaluronskom kiselinom jačih koncentracija, snažnije tretmane s kiselinama kojima će ciljano djelovati na određene segmente na koži koje žele poboljšati. Njihova dnevna rutina također će imati kombinacije seruma i krema s ciljanim dubinskim djelovanjem.''

Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler Foto: PR

Za njegu zrele kože žene najčešće traže kremu za lice

Kada je riječ o njezi zrelije kože, magistra farmacije Martina Lisec napominje da žene na prvome mjestu traže upravo dobru kremu za lice. U tom slučaju preporučuje samo brendove koji svoju kvalitetu drže godinama. ''To su proizvodi koji imaju klinički dokazanu učinkovitost s jedne strane i farmaceutsku kvalitetu testiranu pod nadzorom dermatologa s druge strane, što je izuzetno bitno ako znamo da je koža naš najveći organ'', kazala je Martina.

Žene koje žele u svoju rutinu uklopiti proizvode koji djeluju protiv starenja i poboljšati tonus kože kad su bore već vidljive, mogu krenuti od takvih klinički dokazanih proizvoda koji koriste sastojke prirodnog podrijetla kao što su oni iz Laboratorija Vichy. Liftactiv Collagen Specialist jedan je takav proizvod koji osim poznate vulkanske vode Vichy u sebi sadrži popularne peptide koji poboljšavaju tonus kože i pružaju joj svu potrebnu hidrataciju tijekom cijelog dana te vitamin Cg, derivat vitamina C.

''Vitamin C izvrsna je molekula koja u kratkom periodu daje vidljive rezultate, uz 100 posto ciljano djelovanje na oksidacijski stres, smanjenje znakova umora, sposobnost stimulacije kolagena i smanjenje hiperpigmentacijskih mrlja. Koža dobiva glatkoću, blistavost i svježinu'', objasnila je Andrea Koščec.

Vichy Liftactiv Collagen Specialist Vichy Liftactiv Collagen Specialist Foto: PR
Uvijek je potrebno koristiti proizvode sa SPF zaštitom, a posebno ljeti

Proizvodi poput Liftactiv Collagen Specialista često su neizostavan dio anti-aging rutine jer osim što imaju ciljno dubinsko djelovanje, produžuju i djelovanje seruma. No posebno je važno ljeti uvesti proizvode koji u sebi sadrže SPF zaštitu. Tako se Vichy pobrinuo da njihovi popularni anti-aging proizvodi imaju i svoju SPF verziju. Vichy Liftactiv Collagen Specialist dnevna njega protiv bora s SPF 25 radi na obnavljaju razine kolagena u koži, dok je Liftactiv Supreme intenzivna njega protiv bora i za učvršćivanje kože uz SPF 30. S hijaluronskom kiselinom koja ima progresivan učinak popunjavanja, Liftactiv Supreme zaglađuje bore, a čvrstoća kože je poboljšana.

''Danas se zna da je UV zračenje jedan od najutjecajnijih faktora u preuranjenom starenju kože i više od 80 posto svih simptoma starenja kože izazvano je izlaganjem UV zračenju'' ističe Martina Lisec te savjetuje: ''Budući da su UV zrake prisutne tijekom cijele godine, a ne samo ljeti, za zrelu kožu s vidljivim borama nužna je dnevna krema koja uključuje SPF faktor. Na primjer, kada uz SPF dodamo acetiliranu hjaluronsku kiselinu koja djeluje snažno protiv bora i niacinamid koji djeluje antioksidativno i antipigmentacijski, imamo idealnu dnevnu anti-age rutinu.''

Ljeti treba paziti i na to kada se koji proizvodi koriste. ''Upotreba kiselina kao intenzivniji tretman također zahtijeva pažnju i pravilnu primjenu na koži navečer, dok tijekom dana treba koristiti zaštitni faktor. Također, takve tretmane treba rabiti u hladnijem periodu godine kako koža ne bi dodatno imala neželjene reakcije'', istaknula je Andrea.

Vichy Vichy Foto: PR

Anti-aging koraci u njezi kože kojima se same vode

Naposljetku smo pitali magistre farmacije čime se one vode i što koriste u svojoj rutini.

''Idealna beauty rutina počinje primjenom termalne vode kao prve bazne hidratacije, nakon toga slijedi primjena hijaluronskog seruma i kreme koji se nadopunjuju te zajedno daju vrhunske rezultate. Poseban naglasak dala bih toplijim, ljetnim danima kada je neophodno koristiti i UV zaštitu. Formulacije fluida na bazi vulkanske vode, peptida, probiotičkih čestica daju učinkovitu zaštitu od UVA i UVB zračenja i zagađenja te djeluju na smanjenje bora i hiperpigmentacija'', kazala je Andrea Koščec.

Martina Lisec priznaje da oduvijek koristi isključivo proizvode iz ljekarne jer želi sigurne, provjerene i kvalitetne sastojke na svojoj koži. ''Moja beauty rutina nakon čišćenja kože su tri omiljena proizvoda. Predivan anti-age serum za lice i područje oko očiju, koji nadoknađuje 100 posto dnevni gubitak hijaluronske kiseline i ciljano djeluje na sve tipove bora i gubitak volumena kože, nanosim ujutro i navečer nakon čišćenja kože. Područje oko očiju zahtijeva posebnu njegu i odlučila sam se za kremicu koja ima tri snažna anti-age sastojka koji sinergijski djeluju protiv bora i podočnjaka i potiču mikrocirkulaciju a ujedno je oftalmološki testirana i hipoalergena. Moja anti-age krema za lice dokazano djeluje na znakove starenja u nastajanju: fine bore i linije, neujednačen ten i gubitak elastičnosti. Ujedno mi pruža i UV zaštitu pa sam sigurna u obavljanju svakodnevnih obveza i aktivnosti.'' Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Vichy po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju